Wanneer je het aantal mensen vergelijkt met een jaar geleden zit je nog altijd op een enorme stijging. Toch is voorzitter Martin voorzichtig positief. “We zien een grotere uitstroom aan leden, waardoor het totale aantal wat gezakt is. In december zaten we nog op 953 en eind januari waren het er 830. Nu lukt het nog om iedereen te helpen, maar we weten nooit of het zo blijft.”
Volgens Martin heeft de daling te maken met het ingrijpen van de overheid. “Sommige mensen hebben er nu ineens twee- tot driehonderd euro per maand bij dankzij bijvoorbeeld een hogere toeslag. Dan hoeven ze niet meer naar de voedselbank. Dat zie ik als iets heel positiefs.”
Extra producten
In december werden er een flink meer producten gedoneerd. Dat heeft vooral te maken met het Wintercollectief. Dit is een initiatief van verschillende grote voedselmerken. Martin vertelt dat de situatie er zonder dit initiatief heel anders uit had gezien. “We hebben nu zo’n 2,5 miljoen stuks extra in de voorraad. Daarmee vangen we het tekort aan bijvoorbeeld vers fruit en groente op.”
Het aanbod van verse producten neemt namelijk steeds verder af, vertelt de voorzitter. “Dat heeft alles te maken met de energiecrisis. De productie wordt steeds duurder en er zijn niet voor niets al bakkerijen omgevallen. Producten als fruit, groente en brood worden bij ons heel schaars.”
Op adem komen
Voor nu lukt het dus nog wel en kan de voedselbank weer een klein beetje op adem komen. “We halen onze producten nu via andere kanalen. Laatst kregen we nog spullen van een grote webwinkel. Dat is dan misschien geen voedsel, maar wel producten als deodorant en tandpasta. Dat helpt ook mee.”
LEES OOK:
Voedselbanken worden overspoeld met nieuwe gezinnen: aanmeldstop dreigt
Tilburgse Voedselbank vreest voor een aanmeldstop
Angst voor de toekomst overheerst bij voedselbank: ‘Kwestie van overleven’