De nieuwe scanner behoort volgens het ETZ tot de jongste generatie scanners die meer comfort biedt aan de patiënt. “Het apparaat is voorzien van een soort oog dat automatisch de ademhaling van de patiënt in de gaten houdt. Dat zorgt voor scherpe beelden die veel details laten zien. De patiënt ligt bovendien comfortabel op een extra zacht matras in de tunnel. En nu de hypermoderne scanner minder lawaai maakt dan de oude, hebben patiënten dus minder last van een kloppend geluid als ze in het apparaat liggen.”
De voordelen
“De nieuwe aanwinst heeft een aantal voordelen. Het dure en schaarse helium wordt nu amper meer gebruikt als koelvloeistof voor de magneet: zeven liter in plaats van 1500 liter. Dat maakt het apparaat veel lichter in gewicht en goedkoper in het gebruik dan gangbare MRI-systemen. Het scheelt in dure onderhoudscontracten voor het jaarlijks bijvullen van het apparaat en is beter voor het milieu”, vertelt Jack Koolen. Hij is teamleider Radiologie.
Het bleek in alle vroegte een heel karwei te zijn om het meer dan twee meter lange zware gevaarte in de onderzoeksruimte te krijgen. Het apparaat is met een grote kraan uit de vrachtwagen getakeld en daarna de juiste ruimte ingerold.
Een MRI-scanner is een sterke magneet. Het deel van het lichaam dat wordt onderzocht, ligt tijdens het onderzoek in het midden van de magneet. Deze magneet heeft de vorm van een tunnel. Als er sprake is van afwijkingen in de pezen, spieren, hersenen, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten, dan ziet en beoordeelt de radioloog die op een scan.
Een tweede leven
Het ETZ voert alles bij elkaar ruim 26.000 MRI-scans per jaar uit. Locatie Elisabeth heeft dan ook vier MRI-scanners en in het TweeSteden staan er – deze hypermoderne scanner meegeteld – twee. Na veertien jaar trouwe dienst heeft de oude scanner intussen buiten Nederland een tweede leven gekregen.