Nieuw gemeentebestuur moet in juni aan de slag

(foto: Omroep Tilburg).

Tilburg moet in juni een nieuw gemeentebestuur en coalitieakkoord hebben. Dat is het streven van GroenLinks, D66, VVD en de PvdA. Informateur Joris Bengevoord wordt ook de formateur. Samen met de vier partijen moet hij een bestuursakkoord smeden.

GroenLinks, D66, VVD en de PvdA gaan definitief om tafel om een nieuw gemeentebestuur te vormen in Tilburg. Dat gebeurt onder leiding van Joris Bengevoord. De gemeenteraad besprak maandagavond zijn verslag van de formatiegesprekken. De komende weken wordt gewerkt aan het bestuursakkoord en de verdeling van de wethoudersposten. In juni moet dat allemaal rond zijn.

Hoofdlijnenakkoord
Wel is duidelijk dat Tilburg een bestuursakkoord op hoofdlijnen krijgt. Dat betekent dat er binnen de coalitie niet altijd een meerderheid voor bepaalde onderwerpen is, maar ook dat er in theorie ook meer inbreng mogelijk is vanuit de rest van de raad. Dit zou voor meer flexibiliteit en creativiteit moeten zorgen.

De fracties spraken zich al eerder uit voor een coalitieakkoord dat niet helemaal ‘dichtgetimmerd’ is. Niet alle fracties geloven dat het in de praktijk ook zo gaat uitpakken, maar Esmah Lahlah beloofde dat de inbreng van alle partijen meegenomen wordt tijdens de formatie. “Onze inwoners verdienen dat”, benadrukte de wethouder en lijsttrekker van GroenLinks.

Teleurstelling
Dat de beoogde coalitie bestaat uit GroenLinks, D66, VVD en de PvdA kon maandagavond niet op iedereen zijn goedkeuring rekenen. Vooral 50Plus was teleurgesteld dat ze maar één keer op gesprek zijn geweest bij Bengevoord. Frans Vriens vindt dat 50Plus ook sociaal en groen is en zich daarnaast constructief heeft opgesteld de afgelopen vier jaar.

Ook bij Lokaal Tilburg is er teleurstelling, maar dan vooral om het feit dat er geen lokale partij in de coalitie lijkt te komen. Zowel 50Plus als Lokaal Tilburg wonnen zetels tijdens de afgelopen verkiezingen. Alleen informateur Bengevoord vindt de PvdA een ‘stabielere’ keuze. De PvdA heeft namelijk een zetel meer dan de twee lokale partijen, maar Frans van Aarle was van mening dat een coalitie van vijf partijen wellicht nog stabieler is.

Inspraak thuisblijvers
Vooralsnog zijn het GroenLinks, D66, VVD en de PvdA die aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Naast dat die vier partijen ook willen luisteren naar de andere fracties, moet ook vanuit de stad zelf inspraak komen. Bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de cultuursector, zorginstellingen en het onderwijs mogen hun aandachtspunten kenbaar maken voor het bestuursakkoord.

De vier beoogde coalitiepartijen willen daarnaast dat mensen die niet gestemd hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, alsnog inspraak krijgen. Tilburg kende net als bij de stembusgang in 2018 een zeer lage opkomst. Hoe de informateur en de vier beoogde coalitiepartijen die ’thuisblijvers’ willen bereiken en inspraak gaan geven, is vooralsnog onduidelijk.

LEES OOK:
GroenLinks, D66, VVD en PvdA moeten progressief gemeentebestuur vormen
GroenLinks wint verkiezingen in Tilburg, LST bijna gehalveerd

Collin Beijk