Te midden van de bakstenen muren, enkel glas en houten structuren, schittert ook het glazen entreegebouw van het TextielMuseum. Maar deze architectonische diversiteit heeft wel een prijskaartje – zo’n 400.000 euro per jaar aan energiekosten. Met plannen om uit te breiden van 10.000 vierkante meter naar 14.000 vierkante meter, dreigen deze energiekosten alleen maar verder toe te nemen, mogelijk tot wel 700.000 euro per jaar.
Geen eenvoudige taak
Onder andere deze cijfers dwingen de gemeente tot actie. Volgens ingenieursbedrijf ABT is de herontwikkeling van het ‘museumkwartier’ geen eenvoudige taak. Dat komt met name door de monumentale status van de gebouwen. “We onderzoeken innovatieve oplossingen zoals warmteterugwinning om de kosten te verlagen.”
Nationaal en internationaal succes
Natuurlijk zijn de hoge kosten niet de enige drijfveer achter de herontwikkeling. Jochem Otten, directeur-bestuurder van de Stichting Mommerskwartier, waar het museum onder valt, benadrukt tijdens een informatiebijeenkomst de rol die het museum speelt in de kunstwereld.
“In ons museum ervaar je niet alleen geschiedenis, maar zie je ook hoe hedendaagse creaties tot stand komen. Dit heeft zowel nationaal als internationaal succes gehad, dankzij samenwerkingen met internationale kunstenaars en opleidingen.” Het groeiende aantal bezoekers, met vorig jaar een record van 78.000, bewijst volgens Otten de aantrekkingskracht van het museum.
Te klein, te smal en te laag
De combinatie van textiel en kunst wint aan populariteit, waarbij het TextielMuseum een ‘voortrekkersrol’ vervult. Op de Biënnale in Venetië zijn vier werken uit het Textielmuseum te bewonderen. Waaronder creaties van kunstenaars uit Benin en New York. Die kunstwerken zijn in Tilburg ontworpen.
Maar feit dat het museum deze werken, gemaakt in de Goirkestraat, niet zelf kan tentoonstellen, vormt precies een kern van het probleem. “We kunnen deze werken niet in ons eigen museum in Tilburg tonen. Onze tentoonstellingsruimtes zijn simpelweg te klein, te smal en te laag. Ze passen er gewoon niet in.”
Dit wijst op een breder probleem, volgens Otten. De bezoekersaantallen kunnen niet verder groeien, omdat het museum al zijn maximale capaciteit heeft bereikt. “Het TextielLab moet worden heringericht om de combinatie van creatie en publieksfunctie beter te kunnen vervullen”, concludeert Otten.
Vernieuwing, uitbreiding en groen
Sinds 2022 heeft de gemeente samen met architectenbureau Mecanoo en ABT Ingenieurs gewerkt aan een zogenaamd ‘Ontwerpend Onderzoek’. Dit om de renovatie en verduurzaming van het complex mogelijk te maken. Het TextielMuseum en het TextielLab worden vernieuwd en uitgebreid, er komt een groene binnenplaats en de entree wordt gerenoveerd.
Een van de meest opvallende toevoegingen aan het complex is de TextielCampus. Daar moeten onderwijsinstellingen en bedrijven samen werken aan innovatie en onderzoek binnen de textielsector.
4 miljoen euro
Op 27 mei staat daarom een belangrijke beslissing van de gemeenteraad van Tilburg op de agenda, waarbij het lot van het Museumkwartier in de waagschaal ligt. Op dat moment zal er gestemd worden over het toekennen van een voorbereidingskrediet voor het voortzetten van het ontwerpproces. Dit krediet, waar onder meer wethouder Marcelle Hendrickx voor pleit, is nodig voor de verdere ontwikkeling van het Museumkwartier.
Het college vraagt de raad om een krediet van € 4 miljoen toe te kennen. Dit bedrag komt uit een deel van het geld dat al hadden gereserveerd is het beheren van gebouwen, namelijk € 1,7 miljoen voor de periode vanaf 2025. Het geld wordt gebruikt voor onder meer het betalen van, personeel, adviesdiensten, onderzoeken, ontwerpkosten en de voorbereiding van de aanbesteding. Deze fase duurt ongeveer 3 jaar, van 2024 tot 2026.
Planning
Dit is in grote lijnen de planning van het hele project:
- De gemeenteraad zal beslissen over het voorbereidingskrediet voor 2024. Dit is het eerste besluit dat de gemeenteraad neemt.
- De ontwerpfase loopt tot en met het definitieve ontwerp van 2024 tot 2026.
- In 2026 neemt de gemeenteraad een tweede besluit, waarbij wordt besloten of het project doorgaat of niet.
- Als de gemeenteraad positief beslist, wordt het bouwteam aanbesteed en wordt het technisch ontwerp uitgewerkt.
- De daadwerkelijke bouw begint vanaf eind 2027.
- Het project wordt naar verwachting rond eind 2029 opgeleverd, maar dit is onder voorbehoud. Daarna zal het worden ingericht, en de opening kan dan mogelijk plaatsvinden in 2030.
Plattegrond van het Museumkwartier (foto: gemeente Tilburg).
Zo moet de nieuwe entree voor het TextielMuseum eruit zien (beeld: Mecanoo).
LEES OOK:
TextielMuseum krijgt jaarlijks 250.000 euro: ‘Superfijn, die erkenning’