In december 2019 onthulde LitZo haar plannen in het Brabants Dagblad. Iets waar de bewoners van de Goirkezijstraat van schrokken. Ze probeerden contact te zoeken met LitZo, maar dit lukte niet, vertelt Nicolaas Veltman, bewoner van de Goirkezijstraat. “Overal waar we informatie vandaan konden halen, deden we dat. Uiteindelijk heeft de ontwikkelaar ons op 23 september 2021, bijna twee jaar later, voor het eerst geïnformeerd tijdens een informatieavond.”
Veranderende plannen
Dat de plannen in de afgelopen twee jaar niet duidelijk zijn doorgegeven aan de bewoners is volgens mede-eigenaar van LitZo, Jos Zoontjes te verklaren. “De plannen zijn in de afgelopen twee jaar steeds aangepast. We hadden het eerder kunnen delen, maar dan was het waarschijnlijk toch weer veranderd. Nu zijn we het tot zover eens dat we het konden delen met de buurtbewoners.” Volgens Zoontjes is het niet vreemd dat de bewoners zorgen hebben. “Ik heb ervaring met verschillende projecten in de regio en waar iets nieuws komt, is altijd bezorgdheid bij de bewoners.”
Wat gaat er dan eigenlijk allemaal veranderen? Leon de Ruiter, van DR+ architecten, legt het uit. “We gaan drie dingen doen. De woningen in het oud tandheelkundig laboratorium worden nu gedoogd. Dit gaan we legaal maken door de woningen op te knappen. Daarnaast gaan we, in samenwerking met Convivio, een kleinschalig woonzorggebouw voor dementerende ouderen realiseren. Tot slot gaan we drie woningen bouwen op de plek waar nu twee oude appartementen in de achtertuinen staan. Deze zijn in dusdanig slechte staat dat ze gesloopt moeten worden. De voordeuren van de nieuwe woningen zitten aan de Goirkezijstraat.”
In samenwerking met de gemeente creëert de ontwikkelaar ook een doorgang van de Pont naar het Textielmuseum. “Deze gaat overdag open”, vertelt de architect. “Zo kunnen mensen al dwalend van het ene naar het andere museum. Dit zijn geen honderden mensen per dag, maar de gemeente wil ervoor zorgen dat mensen door de Goirkezijstraat kunnen lopen.”
Past niet in de buurt
Nicolaas Veltman denkt niet dat de plannen in de buurt passen. “De woningen voor Convivio vinden we prima. De doorgangsroute van de Pont naar het Textielmuseum vinden wij pure onzin. Die mensen hoeven helemaal niet door een woonhof van stadsbewoners te komen. De andere woningen zijn er alleen maar voor het economische motief van de ontwikkelaar. Het levert ze gewoon geld op. Daarvoor moeten er bomen, die daar al zestig jaar staan, worden gekapt en moeten de mensen die in de appartementen in de tuinen wonen weg. Het economisch belang slaat negatief door op de leefbaarheid.”
Daar gaat de ontwikkelaar echt wel wat aan doen, vertelt De Ruiter. “Er staan een aantal grote bomen. We laten er in ieder geval twee staan en we gaan veel terugplaatsen. Dit zullen kleinere bomen zijn, maar die kunnen wel doorgroeien. Daarnaast gaan we gevels vergroenen en groendaken toepassen. Als je kijkt naar de aantallen zullen we meer terugplaatsen dan weghalen.” De architect ontkent niet dat er wel degelijk iets gaat veranderen. “Uiteindelijk moet je een haalbaar plan maken en dat is dit.”
Vragen moeten beantwoord worden
Inmiddels hebben de bewoners een mail gestuurd naar de ontwikkelaar. “We hebben 27 vragen opgesteld en opgestuurd naar LitZo. We hopen dat ze hierop reageren en dat ze hun plannen aanzienlijk aanpassen.” Dat de vragen moeten worden beantwoord, vindt ook de gemeente. “We kennen het initiatief van LitZo en ook de zorgen van de bewoners”, aldus een woordvoerder. “De gemeente is in gesprek met de initiatiefnemer. Zij moet de vragen van de bewoners beantwoorden om verder te kunnen met het proces.”