Nieuwe islamitische basisschool in Tilburg: ‘Eerste school zit helemaal vol’

De plek waar de school komt (foto: Google Maps)

Er komt een nieuwe islamitische basisschool in Tilburg. De eerste school in Tilburg Noord zit helemaal vol. “We hadden geen mogelijke ruimtes meer, maar wel een enorme wachtlijst”, laat bestuurder van Stichting islamitisch Primair Onderwijs (SIPO) Mohamed Talbi weten. De eerste schooldag zal voor de leerlingen op 19 augustus plaatsvinden.

In Tilburg Noord was er dus niet genoeg plek voor alle leerlingen. ‘’Samen met de gemeente is gewerkt om extra ruimtes beschikbaar te krijgen. Wat inmiddels ook niet meer ging, omdat er geen mogelijke ruimtes meer waren’’, vertelt Talbi. In overleg met de gemeente is daarna besloten dat er een extra school nodig is. Zo zijn er al zo’n veertig aanmeldingen voor de nieuwe basisschool.

Aanvraag

Toen de aanvraag werd gedaan voor een nieuwe school, reageerde de gemeente positief. ‘’Ze zag dat de eerste school helemaal vol zit. Ouders wisten niet meer waar ze hun kinderen in moesten schrijven. Andere schoolbesturen hebben ook geen weerstand geleverd tegen de nieuwe basisschool. Ze hadden wel zorgen wat het doet met de scholen in de omgeving. Daarom gaan we klein beginnen, zodat de scholen rekening kunnen houden met de eventuele kleinere instroom aan leerlingen de komende jaren’’, laat Talbi weten.

Klein beginnen

De school begint dus klein met alleen de groepen 1 en 2. ‘’De groepen 3 tot en met 8 gaan er ook komen. Er komt elk jaar een groep bij’’, zegt Talbi. Het schoolbestuur koos hiervoor om verschillende redenen. ‘’Klein beginnen is makkelijker als het gaat om huisvesting. Anders moet er gelijk een heel compleet schoolgebouw beschikbaar gesteld worden. Ook is het beginnen met twee groepen makkelijker doordat er dan ook minder personeel nodig is. ‘’Het is een uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden’’, laat Talbi weten.

Positieve eigenschappen

De school geeft aan de leerlingen veel te kunnen bieden. Zo staat het meegeven van positieve eigenschappen centraal. Zo speelt de naam van de school ‘De Sahaba’ een grote rol in deze boodschap. ‘’De Sahaba is te vergelijken met de profeet en zijn metgezellen. De naam is gekozen, omdat het fijn is om een verhaal te kunnen vertellen waar leerlingen door geïnspireerd worden om goede burgers te worden’’, geeft Talbi aan. Zo kan er over elke metgezel een mooi inspirerend verhaal verteld worden, welke rol de persoon in de islam heeft en welke eigenschappen de persoon met zich meedroeg.

Lessen

De school is volgens Talbi hetzelfde als elke andere basisschool. ‘’Veel ouders waarderen het dat we godsdienstlessen geven. Bij ons leren de kinderen de Koran te lezen en besteden we aandacht aan islamitische feesten, wat de ouders ook waarderen. Daarom kiezen zij voor deze school.’’

nieuwe basisschool
De profieltekening van de nieuwe basisschool (Bron: SIPO)

LEES OOK:
Snelle groei leerlingenaantal: basisschool WillemsPoort mag uitbreiden

Eline Smits