Nooit eerder werden in Tilburg zulke hoge grondwaterstanden gemeten

Beeld ter illustratie. Bron: Pixabay

Het was het afgelopen jaar behoorlijk nat in Tilburg. En dat konden inwoners goed merken: velen zagen hun kelders of kruipruimtes vol water lopen. De gemeente Tilburg liet twee onderzoeken uitvoeren naar de oorzaak van het wateroverlast en hoe het in de toekomst te voorkomen is. De eerste resultaten zijn inmiddels bekend.

De winter van 2023-2024 was de natste winter ooit geregistreerd in Tilburg, en dat had grote gevolgen voor de grondwaterstanden. De grondwaterstand in de stad steeg tot wel 20 tot 140 cm boven het gemiddelde niveau. Deze hoge stijging van het grondwater speelde een grote rol in de wateroverlast die veel inwoners hebben ervaren.

Vooral in de binnenstad en woonwijken werden nog nooit eerder over zo’n lange periode zulke hoge grondwaterstanden gemeten. Het zuidoostelijke deel van Tilburg werd het zwaarst getroffen. Hoewel de buitengebieden ook te maken hadden met een verhoogde grondwaterstand, bleef het aantal meldingen van wateroverlast daar beperkt.

Stoflaag in de grond

De extreem hoge grondwaterstand is dus de grootste boosdoener, maar er speelden ook andere factoren een rol in de wateroverlast. Zo bevinden veel delen van Tilburg zich in laaggelegen gebieden, waar het water van nature moeilijk weg kan. Daarnaast zorgden de voorgaande, droge jaren voor een ongunstige bodemstructuur: er ontstond een stoflaag in de grond, die het moeilijk maakte voor regenwater om naar diepere bodemlagen door te dringen. Hierdoor bleef het water langer in de bovenste lagen van de grond hangen.

Ook de natte zomer van 2023 speelde een rol. Doordat de grondwaterstand toen al relatief hoog was, kon het water in de winter van 2023-2024 nog verder stijgen, wat de situatie verergerde.

Tweede onderzoek

Het onderzoek naar de grondwaterstanden is nog niet volledig afgerond. Ook nu, in oktober 2024, is de grondwaterstand nog behoorlijk hoog. Naast deze resultaten, loopt er ook een tweede onderzoek naar de mogelijke invloed van infiltratievoorzieningen op water in kelders. De resultaten van dit onderzoek worden in november 2024 verwacht.

LEES OOK:
Bomen afgestorven door wateroverlast: 181 bomen Stadspark Oude Dijk moeten wijken
Hoog grondwaterpeil in de regio: van ondergelopen kelders tot uitverkochte dompelpompen

Omroep Tilburg