Ook Tilburgse studentenverenigingen merken toestroom van aanmeldingen

TILBURG – Dit jaar is er een forse toestroom van studenten bij de studentenverenigingen. De verwachtingen van de verenigingen als het ging om het aantal nieuwe aanmeldingen dit jaar waren erg laag, aangezien er door corona minder wervingsactiviteiten door konden gaan. De uitkomst was echter voor veel studentenverenigingen verrassend, in plaats van minder aanmeldingen hebben zich dit jaar juist veel meer studenten gemeld.

Ook bij de Tilburgse studentenvereniging Olof is deze onverwachte stijging zichtbaar. “We hebben normaal jaren van ongeveer 130 man en nu zitten we op de 250”, vertelt voorzitter Pascal Bruineman. “Dus dat is bij ons een forse aanloop aan studenten.” Ook bij de T.S.R. Vidar zien ze het ledenbestand fors groeien en moeten nu net als Olof een selectie gaan maken uit de aanmeldingen. Niek van Limbergen, voorzitter van de Tilburgse studentenroeivereniging, is blij met de nieuwe aanwas: “Dit scenario waarin we zelfs een loting moeten hanteren, en we dat andere jaren niet hoeven te doen, was het beste waar we op hadden kunnen hopen natuurlijk.”

Sociaal contact onder de studenten

De vrees dat een gebrek aan wervingsactiviteiten tijdens de introductieweek zou zorgen voor een hoop minder leden, bleek dus onterecht. Veel activiteiten, niet alleen in de eerste week van het studentenleven maar ook in de laatste maanden van de middelbareschooltijd, vonden online plaats of gingen zelfs helemaal niet door. “De nieuwe studenten snakken echt naar die verbondenheid die ze de afgelopen tijd moeten missen”, merkt Bruineman.

Toch zullen niet alle aanmeldingen gehonoreerd kunnen worden. Van Limbergen: “We zitten nu ook echt op het maximum met de boten en coaches die we hebben. Maar ook zeker de plekken die we op het terras hebben de komende tijd.” De studenten die nu dus misgrijpen op een plekje in de vereniging, zullen de sociale contacten toch op een andere manier in moeten zien te vullen.

Janneke Timmermans