Blauwalg op meerdere plekken in het water, zwemmers moeten alert zijn

Het onderzoek voor openbaar zwemwater loopt nog steeds.
Het onderzoek voor openbaar zwemwater loopt nog steeds.(foto: Gijs Franken)

In de Piushaven en een aantal plekken in de Reeshof is waarschijnlijk blauwalg gevonden. De gemeente Tilburg heeft voor alle locaties een negatief zwemadvies gegeven. In het Kromhoutpark is botulisme geconstateerd, dat is vooral voor dieren een probleem.

Deze warme dagen vragen om een verfrissende duik in het water. Toch waarschuwt de gemeente om op een aantal plekken in Tilburg even niet te zwemmen. Bij de ingang van de Piushaven en ook in de buurt van de Ringbaan-Oost zit er vermoedelijk blauwalg in het water. Ook over vanuit de Drijflanen in de Reeshof zijn meldingen binnengekomen.

Jeuk en vlekken
Blauwalg komt bij hoge temperaturen veel voor in vijvers en zwemplassen. Ze laten vaak een groene of blauwe laag achter op het water. Mensen of dieren die het in de mond krijgen kunnen misselijk worden en buikpijn of hoofdpijn krijgen. Ook kan het jeuk en vlekken achterlaten op de huid.

Botulisme
Het is ook oppassen in het Kromhoutpark als je gaat wandelen met de hond. Er zijn namelijk dode dieren aangetroffen bij de vijver. Eendjes en vissen zijn daar ziek geworden en ook gestorven door botulisme.

Vooral in warme zomers komt botulisme vaak voor bij (water)vogels. De vergiftiging wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is meestal niet gevaarlijk voor de mens, maar honden en andere dieren kunnen er wel ziek van worden als ze in contact komen met water waarin botulisme zit.

Edita Saakian