Pesten, stalking, sexting, veslaafd aan games of telefoon. Kinderen en jongeren van nu groeien op in een samenleving vol digitale mogelijkheden. Dat biedt kansen, maar brengt ook nieuwe vragen over hun opvoeding met zich mee. Tijdens een openbaar college in de LocHal gaan Colette Cuijpers en Maike Kooijmans dan ook in op dit onderwerp. Colette Cuijpers is lector Recht en Digitale Technologie. En Maike Kooijmans is lector Opvoeden voor de Toekomst. Het college vindt dus plaats in de LocHal in Tilburg op donderdag 27 juni. Het begint om 19.30 uur.
Digitale opvoeding
Sommige ouders controleren of volgen hun kinderen door en door op de social media. Er zijn zelfs ouders die volgers kopen voor hun kind, zodat het zich daar populair voelt. Veel ouders en professionals zoeken naar nieuw houvast om de jeugd op hun weg naar volwassenheid te begeleiden. Maar wie is verantwoordelijk voor de opvoeding? En hoe gaan we om met de rechten en plichten van ouder, kind en school? Colette Cuijpers en Maike Kooijmans zullen in dit college toch ieder vanuit hun eigen invalshoek ingaan op deze uitdaging. Laura Mulder zal hen daarbij ondersteunen. Mulder is socioloog, docent en onderzoeker.
Colette Cuijpers
Colette Cuijpers is als lector verbonden aan de Juridische Hogeschool. Daarnaast is ze universitair docent aan het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society. Colette is een jurist. Ze heeft een zeer brede ervaring op het gebied van recht en digitale technologie. Naast onderwerpen als overheid, commerce, intellectuele eigendom en misdaad op het web ligt haar focus in onderzoek en onderwijs. Met name op het gebied van privacy en bescherming van gegevens.
Maike Kooijmans
Maike Kooijmans is verbonden aan Fontys Pedagogiek. Ze promoveerde in mei 2016 als socioloog op het proefschrift ‘Talent van de straat. Jongerenwerk als strategie voor preventie’. Haar roots liggen in het jeugd- en jongerenwerk waar zij met jongeren werkte in het theater. Sinds 2006 doet zij onderzoek naar de waarde van sport, kunst en cultuur bij de opvoeding. Ze heeft daarmee een basis gelegd voor het gericht werken met kwetsbare jongeren. In het bijzonder dan gericht op hun talent. Haar missie is om deze kennis en kunde door onderzoek in de praktijk te verspreiden binnen het pedagogisch veld. De praktijk van het onderwijs en beroep dus. Ze noemt deze kennis en kunde ’talentologie’.
Fontys for Society
Fontys wil hun kennis niet alleen delen met hun studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan hun docenten, studenten en lectoren in op ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Deze editie van Fontys for Society vindt plaats in dé nieuwe plek voor ontmoeting in Tilburg: de LocHal.
Wie wat waar?
Fontys for Society – Openbaar college
Donderdag 27 juni, van 19.30 tot 21.00 uur, inloop 19.00 uur
Kennismakerij in de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg
Toegang gratis, wegens een beperkt aantal plaatsen wel vooraf aanmelden