“Het is ongeveer een jaar geleden begonnen”, zegt Magdalena. “Er kwam ineens een vrouw ons huis bekijken om het te gaan huren.” De advertentie stond volgens de vrouw op Facebook. Magdalena en haar man Saïd dachten er niet veel van. “Misschien had iemand het verkeerde adres doorgegeven. Kan gebeuren toch?”
Maar het bleek geen misverstand, meldt Omroep Brabant. Er stond een advertentie op Facebook voor het huis dat Magdalena en Saïd al huren. Een advertentie die moet zijn geplaatst door een oplichter. Aan die advertentie klopt sowieso een boel niet, vertelt Magdalena. “In de advertentie staan foto’s van een appartement. Het stond aangeboden als ‘appartement in Tilburg voor 600 euro’. Maar als je ons adres googelt zie je toch meteen dat het om een rijtjeshuis gaat”, zegt ze geïrriteerd.
“Soms hebben we mensen aan de deur die zeggen dat ze al hebben betaald.”
Het zorgde voor de nodige problemen voor het stel. “Regelmatig reden er weer mensen langzaam voorbij ons huis of stopten even om de woning te bekijken. Ook komen er vaak mensen aan de deur.” Het zijn mensen die verwachten het huis te kunnen gaan huren.
“Soms hebben we hier zelfs mensen aan de deur die zeggen dat ze al betaald hebben voor de woning.” Volgens deze mensen vragen de verhuurders twee maanden huur borg voor het huis. Dit loopt op tot bedragen boven de tweeduizend euro.
Voor de zekerheid hebben Magdalena en Saïd de advertentie maar eens opgezocht. “We hebben contact opgenomen met de zogenaamde verhuurders.” Maar veel heeft dat niet uitgehaald. “Ze vroegen of wij interesse hadden om deze woning te huren”, lacht Magdalena.
De communicatie met de zogenaamde verhuurders gaat voornamelijk via Facebook en de mail. Daar zeggen de verhuurders ook dat ze langere tijd in Engeland verblijven.
Magdalena en Saïd hebben inmiddels Facebook benaderd en de situatie uitgelegd. Ook hebben ze de politie ingelicht en een melding gemaakt bij hun verhuurder, Tiwos. Na de melding leek het even rustig. Maar dat bleek van korte duur.
Het houdt volgens Magdalena en Saïd maar niet op met de mensen die langskomen. “Het zijn er elke maand wel een of twee”, zucht Saïd. Afgelopen zaterdag was het weer raak. “We waren onderweg naar huis en via de elektronische deurbel kreeg ik een melding dat er iemand voor de deur stond. Een oude man op een brommertje stond naar binnen te gluren. Toen ik vroeg of ik hem ergens mee kon helpen, reed hij heel hard weg.”
“Er komt een dag dat er iemand aan de deur staat om zijn geld terug te halen.”
Doordat er mensen voor de deur blijven staan, weten Magdalena en Saïd dat er ergens nog een advertentie online staat. “Maar waar weten we niet. De man op de brommer spraken we later, maar hij deed alsof hij van niets wist.”
Buiten irritatie zorgt het ook voor stress en angst benadrukt Magdalena. “We hebben het overal gemeld. Politie, Tiwos en de gemeente weten het. Wij krijgen de mensen die hier komen controleren, wij krijgen de mensen die door ramen gluren. Meestal ben alleen ik hier met mijn kind thuis. Er komt een dag dat er iemand aan de deur staat om zijn geld terug te halen. Ik wil niet weten hoe dat afloopt.”