Dit gaat er gebeuren met het Paleis-Raadhuis

Het Paleis-Raadhuis met op de voorgrond het Willemsplein (foto: Pieter Soethout)

De gemeente heeft de plannen voor het Paleis-Raadhuis bekendgemaakt. Lange tijd kon je er niet zomaar komen, maar daar gaat verandering in komen. Na de verbouwing van het Stadhuis, de nieuwe Stadswinkel en de opening van het Willemsplein is het nu de beurt aan het Paleis-Raadhuis, dat wordt omgetoverd tot Huis van de Stad.

Voordat het zover is, gaat de gemeente het Paleis-Raadhuis eerst verbouwen. Op dit moment onderzoeken twee architecten of de plannen voor het Huis van de Stad haalbaar zijn. Hierbij houden zij rekening met de wensen van de ‘buren van het Paleis’, ofwel iedereen in de directe omgeving.

Voor iedereen
Wat is dat dan precies, zo’n Huis van de Stad? “Het moet een plek worden waar de bewoners en het bestuur elkaar kunnen ontmoeten”, vertelt wethouder Yusuf Çelik. “Waar gedebatteerd wordt, waar wordt nagedacht over de ontwikkeling van de stad, waar de geschiedenis wordt beleefd en waar vanzelfsprekend ook het trouwen en officiële ontvangsten zullen plaatsvinden.” In het Huis van de Stad staan respect voor de historie, democratie, gastvrijheid en toegankelijkheid voor alle Tilburgers voorop.

De gemeente start binnenkort met het programma Levendige Democratie, want ze is van mening dat je democratie moet doen en ervaren. Daarom moet er volgens de gemeente een plek zijn waar dit kan en die plek is in de toekomst het Huis van de Stad. Een plek waar alle Tilburgers welkom zijn om kennis uit te wisselen, te debatteren, om met elkaar na te denken over de toekomst van de stad en om simpelweg te ontmoeten.

Jarenlange restauratie
Wanneer alles volgens plan verloopt, beginnen de restauratie en verbouwing van het Paleis-Raadhuis in 2025. Tussen de anderhalf en twee jaar later moet het Paleis weer toegankelijk zijn.

LEES OOK:
Een kijkje nemen in het nieuwe Stadhuis kan zaterdag 6 november
Nieuwe Stadswinkel bijna open: ‘Hier komen wekelijks duizenden Tilburgers’

Pieter Soethout