Paul Spapens vertelt over drama’s die Tilburgers meemaakten op 27 oktober 1944

In de tweede helft van 1945 werd een Tilburgse boerin opgenomen in Huize Voorburg in Vught. Want ze was buiten zinnen geraakt nadat haar man door een Vliegende Bom om het leven was gekomen. Dit was een van de talloze grote en kleine drama’s van toen in onze stad. Paul Spapens vertelt daarom tijdens een lezing over drama’s die zich in onze stad rond de bevrijding afspeelden. Hij geeft de lezing op 12 november in de Stemmingmakerij in de Bibliotheek LocHal. En de bevrijding van onze stad was al met al op 27 oktober 1944.

Het project ‘De Laatste Getuigen’

De lezing begint eerst met de vertoning van een korte film. Een aantal zeer oude Tilburgers vertelt daarin over wat ze tijdens de bevrijding hebben meegemaakt. In deze docu draait alles om de herinneringen van deze dertien mensen. Want dertien is het kengetal van Tilburg. Zij komen dus aan het woord in deze indrukwekkende film. Die is samengesteld door Carolien Evers en Stijn van de Loo. De dertien zijn ‘de laatste getuigen’ van de gebeurtenissen tijdens de bevrijding van Tilburg. En hun verhalen staan dan ook centraal in het project ‘De Laatste Getuigen’ van de Stichting Petrus Donders Tilburg.

Expositie vertelt drama’s in onze stad van rond de bevrijding

Dit project omvat onder andere de expo ‘De Laatste Getuigen’. Die is van 27 oktober tot en met 5 mei 2020 te zien in het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord. Het is tevens de titel van een boek dat Caroline Evers en Paul Spapens samenstelden.

In zijn lezing in de LocHal gaat Paul Spapens ook diep in op de expo. In het bijzonder spreekt hij dan over de redenen waarom het Peerke Donders Paviljoen deze bijdrage aan 75 jaar bevrijding heeft opgezet. Bevrijdingsdag 27 oktober is immers tevens de geboortedag van Peerke Donders.

Je bent welkom op 12 november om 19.30 uur in de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). Inloop is vanaf 19.15 uur. De toegang tot deze avond, die duurt tot ca. 21.00 uur, is gratis. Graag wel vooraf aanmelden via TijdLab@bibliotheekmb.nl.

Kees-Luc Simons