Piusplein afgezet tijdens carnaval: ‘Om extreme drukte te voorkomen’

Kruikenstad is er al helemaal klaar voor en dat is maar goed ook, want carnaval staat voor de deur. In tegenstelling tot vorig jaar zijn sommige gebieden afgezet, zoals het Piusplein. Ook is je biertje net iets duurder en wordt er gecontroleerd op het meenemen van eigen drank.

Het Piusplein wordt tijdens carnaval afgezet. Er komen hekken om het gebied heen en dat doet de horeca niet zomaar. “Vorig jaar zagen we een extreme toename qua drukte. Ik vind dat er voor ons ondernemers gewoon een verantwoordelijkheid ligt om te zorgen voor een veilige situatie. Dat proberen we te doen door middel van die hekken”, stelt Alex Boonmann, voorzitter van de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Stijgende populariteit

Vorig jaar was het een stuk drukker op het Piusplein dan de jaren ervoor. Dat heeft een aantal redenen. “Die stijging heeft zich eigenlijk na corona ingezet. Toen mochten we weer eindelijk weer feest. Daarnaast is carnaval enorm aan populariteit aan het winnen en zijn mensen in de omliggende dorpen steeds meer aangewezen op de stad. En het was ook gewoon extreem lekker weer. ” Deze factoren zorgden ervoor dat het vorig jaar al zo druk was.

Het Piusplein wordt tijdens carnaval omgetoverd tot een soort festivalterrein. Dat zou kunnen betekenen dat mensen moeten wachten totdat ze het Piusplein op mogen. “Maar daar gaan we niet voor”, stelt Boonmann. “We willen het eigenlijk meer reguleren, bijvoorbeeld door mensen naar een andere ingang te sturen. Op die manier wordt het aantal mensen beter verdeeld. Het blijft gewoon openbaar carnaval, maar we zorgen er wel voor dat het niet tè druk wordt.”

Controle op eigen drank

Waar zo’n afzetting van het Piusplein tijdens carnaval ook bij helpt, is het controleren op zelf meegenomen drank. “Vorig jaar stonden mensen soms met een winkelwagen vol bier in de stad. Dan kan het dit jaar heel goed zijn dat je wordt geweigerd. Maar wanneer iemand gewoon een veldflesje of een biertje meeneemt, is dat echt geen probleem. Zelf drink ik dan toevallig niet, maar genoeg mensen in mijn omgeving doen dat ook gewoon.”

De horecaondernemer vindt dat mensen ook gewoon dat drankje bij de kroeg moeten bestellen. “Wij zorgen ervoor dat iedereen kan genieten van een geweldig carnavalsfeest. Wij boeken de artiesten, zetten de tenten weg en huren een deel van de openbare ruimte van de gemeente. Dat kost allemaal geld en dit moeten we wel terugverdienen. Anders kunnen we het allemaal niet betalen.”

Nog een reden om geen eigen drank mee te nemen, is volgens Boonmann het afval. “We zijn juist bezig om zo min mogelijk afval te produceren, bijvoorbeeld door het gebruik van de hardcups. Dan is het vervelend als mensen zelf drank meenemen en de lege flesjes en blikjes overal dumpen. Wij betalen vervolgens weer om dit op te laten ruimen.”

Kosten dekken

Om die kosten allemaal te kunnen betalen, moeten er drankjes verkocht worden. Een Kruikenmunt kost dit jaar 3,50 euro. Dat is twintig cent meer dan vorig jaar. “Dat is een schappelijke stijging als je ziet met wat voor kostenstijgingen ik allemaal te maken heb. Personeel is duurder geworden, de vergunningen bij de gemeente ook en dan heb ik het nog niets eens over de inkoop.” De horecaondernemer vindt dat we gewoon een beetje rekening met elkaar moeten houden. “Leef en laat leven. Zij halen bij mij een drankje en ik vind het niet erg als ze dan zelf ook wat meenemen. Je wordt echt niet helemaal gefouilleerd.”

LEES OOK:
Dit is er te doen tijdens carnaval in Kruikenstad
Sjaals en kielen vliegen ook dit jaar de deur uit

Pieter Soethout