Boomkwekers niet blij met regels over gewasbescherming

Foto: Marcel Michels BV

In de plannen voor het nieuwste deel van de woonwijk Beverakkers in Biest-Houtakker staan ingrijpende regels over gewasbescherming. Hier zijn dan ook bezwaren tegen ingediend, onder andere door boomkweker Marcel Michels. “De gemeente gaat daar ineens bouwen en wij mogen vijftig meter tegen de geplande woonwijk ineens niet meer bespuiten.”

De boomkweker geeft aan dat schadelijke bestrijdingsmiddelen of pesticiden al lang verleden tijd zijn. “Dat gebruikten ze tot de jaren ’50 nog”, zegt Michels. “Inmiddels zijn er super strenge regels en daar houdt iedereen hier zich netjes aan.” Volgens de boomkweker heeft dat een duidelijke reden, want de boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oplegt voor het overtreden van deze regels zijn niet mis. “Boetes beginnen vanaf drieduizend euro en kunnen oplopen tot de tienduizenden en de NVWA controleert mega streng en actief.”

Plannen Beverakkers

Het is de bedoeling dat in Beverakkers V in totaal 72 woningen worden gebouwd, minder dan in eerste instantie was gepland. Er zijn namelijk meer regels over gewasbescherming opgenomen in de plannen. Zo moet er een groenstrook komen. Die is nodig, want dit beschermt toekomstige bewoners tegen ‘landbouwgif’, zoals sommigen het noemen.

Foto: Marcel Michels BV
Simpelweg nodig

De boomkwekerij van Michels heeft de gewasbescherming simpelweg nodig om de verkoop in stand te houden. “Wij verkopen laurier en zonder de bescherming die wij spuiten worden ze lelijk en kunnen we ze niet verkopen.” Naar aanleiding van zijn bezwaar tegen de regels voor gewasbescherming werd Michels uitgenodigd bij de wethouder. Maar hij was niet de enige, want ook de grondbezitter was daarbij aanwezig. Ook hij wil zijn grond gewoon kunnen ‘verhuren’.

De projectontwikkelaar van dit bestemmingsplan, genaamd Van der Weegen, kwam uit dit gesprek als sleutelfiguur. “Zij moeten eruit komen met ons, anders valt de zaak op slot,” zegt Michels vastberaden. Volgens hem wil Van der Weegen het project er gewoon doorheen drukken en lopen de gesprekken tussen alle partijen stroef. “We lijken elkaar allemaal te begrijpen en wij als bezwaarhebbers willen helpen alle partijen hun zin te geven.” Michels zou graag gecompenseerd worden voor de landbouwgrond die hij niet mag besproeien, maar hierover zijn de partijen het tot dusver ook nog niet eens geworden.

De gemeente Hilvarenbeek is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd.

LEES OOK:
Mountainbikeroutes bij Hilvarenbeek: ‘Natuur wordt verstoord’

Tristan Kans