Regio Hart van Brabant druk bezig met bestrijden van eikenprocessierups

Een feromoonval waarmee de eikenprocessierups kan worden gevangen | Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – Het is nog lente, maar de temperaturen in Brabant beginnen al flink te stijgen. Het heerlijke warme weer brengt veel moois met zich mee, maar helaas ook de terugkomst van de eikenprocessierups. In de regio Hart van Brabant wordt al veel ondernomen om een herhaling van het afgelopen jaar te voorkomen.

Tilburg

De eikenprocessierups zal volgens gemeente Tilburg vanaf half mei voor overlast en klachten gaan zorgen. Daarnaast is de verwachting dat het aantal rupsen met 25% toeneemt ten opzichte van het voorgaande jaar. De gemeente start daarom binnenkort met het biologisch bespuiten van 10.000 eikenbomen. Dit zal ervoor zorgen dat nesten worden ingeperkt. Mocht er toch een komen, dan wordt deze weggezogen.

Ook wil de gemeente minder maaien in de buurt van eikenbomen, zodat er groen meer kan bloeien. Dit omdat het aantal natuurlijke vijanden van de rupsen (mezen en sluipwespen) de laatste jaren is afgenomen. Door het creëren van een groen gebied zullen vogels en insecten zich sneller thuis voelen. Tot slot plant de gemeente bloembollen met een speciaal mengsel en worden er nestkastjes voor mezen opgehangen.

Hilvarenbeek

In Hilvarenbeek zullen er vanaf eind april bloemrijke mengsels worden geplant. Deze planten zijn voedsel voor mezen. Hun eitjes zullen de eikenprocessierupsen flink moeten afschrikken. In juli en augustus zullen er vleermuizenkasten worden uitgedeeld om motten te vangen. “Mochten er nog klachten zijn bij grote plekken zoals scholen of bejaardencentra, dan zullen we daar met een brander te werk gaan en alles direct wegbranden”, vertelt Kees Cattenstart van het groenbeheer.

Oisterwijk

Oisterwijk is nog druk bezig met een plan opstellen rondom de eikenprocessierups. Volgens Esther van Wel, communicatieadviseur van gemeente Oisterwijk, moet het plan dinsdag worden goedgekeurd door het college. Woensdag zal het plan bekend worden gemaakt. “Er zullen veel preventieve maatregelen worden genomen. Zo wordt er goed opgelet op de momenten wanneer de rupsen zich ontpoppen. Op dat moment willen we dan al zo veel mogelijk bestrijden”, vertelt Esther. Mocht op deze manier niet alles zijn weggehaald, dan kiest de gemeente voor bespuiten.

Goirle

In Goirle wordt er ten opzichte van vorig jaar nog eerder en nog nauwkeuriger preventief gespoten. “We hebben een breed plan van aanpak gemaakt, inclusief communicatie richting inwoners”, vertelt Marjolein Reinhoudt, communicatieadviseur van gemeente Goirle. Verder worden er nesten verwijderd, worden er mezenkasten opgehangen en worden er bloemenmengsels ingezaaid in bermen. “We roepen inwoners ook op om alert te blijven en hun steentje bij te dragen, bijvoorbeeld in hun eigen tuin door meer ruimte voor natuurlijke vijanden te maken met nestkastjes of bloeiende bloemen. Tot slot proberen we  inwoners goed te informeren over het voorkomen van overlast en gezondheidsklachten”, vervolgt Reinhoudt.

Gilze-Rijen

Gilze-Rijen begint dit jaar met een plan om op een natuurlijke preventieve manier de processierups te bestrijden. Allereerst gaat de gemeente straten niet met alleen maar eiken beplanten. Op deze manier is er meer variatie in bomen en is het moeilijker voor de rups om van de ene naar de andere eik over te stappen.

Daarnaast moet er volgens de gemeente meer ruimte komen voor onderbegroeiing die aantrekkelijk is voor sluipwespen en lieveheersbeestjes. Ook zal er op een natuurlijke wijze preventieve bestrijding plaatsvinden bij locaties die aan de volgende criteria voldoen: plekken waar zomereiken staan, plekken waar voldoende ruimte is voor insecten- en mezenvriendelijke beplanting, plekken waar het niet zo druk is en plekken waar niet te veel verkeer is.

Er zijn drie locaties geselecteerd waar dit gaat gebeuren: ten oosten van Rijen en ten noorden van Hulten de kruising Mosstraat met Flaassendijk, ten westen van Molenschot de Groenstraat en ten zuiden van Gilze kruising Schaapsdijk met Spoelstraat. Op die locaties worden brem, liguster, sleedoorn, wilde roos en meidoorn geplant. Ook komen er op elke locatie 20 mezenkasten.

De gemeente wil tot slot nog in samenwerking met Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) de bewoners actief betrekken bij het vergroten van biodiversiteit door planten, zaden, bollen en nestkasten beschikbaar te stellen.

Manon Immerzeel