Waar in veel omliggende dorpen en steden door de horeca gedemonstreerd wordt, is daar in Tilburg weinig van te merken. Het grootste gedeelte van de horecazaken blijft daar dicht en doet alleen aan afhaal en loketverkoop. “Tot nu toe hebben dergelijke acties nog niet geleid tot het gewenste resultaat”, legt Tim Wijdemans uit aan Omroep Brabant. Hij is voorzitter van de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.
“We willen de goede samenwerking niet op de spits drijven.”
“Wij hebben ook een hele goede samenwerking met de gemeente en willen dat niet op spits drijven.” Volgens de voorzitter konden restaurants en cafés in Tilburg die komend toch open willen een demonstratieverzoek indienen bij de gemeente. “Daarin staat de gemeente ook welwillend. Aan ieder voor zich om daar gebruik van te maken.”
Dat gebeurt onder andere in de verschillende winkelgebieden. Alleen winkels mogen sinds zaterdag weer open tussen negen en vijf uur. Slechts enkele horecazaken in die winkelcentra zijn nu open uit protest, terwijl dat officieel niet is toegestaan. Bij de gemeente zijn de volgende demonstraties gemeld:
- Café Peanuts aan de Stadhuisstraat
- Café Taverne aan de Bredaseweg
- De Vos en de Crean aan het Piusplein
- Winkellint Korvel
- Winkellint Besterd
- Ondernemersvereniging Udenhout
- Ondernemersvereniging Westermarkt
Er zijn meer zaken open, maar die hebben dat niet officieel gemeld. Ze hoeven niet bang te zijn voor torenhoge boetes. De gemeente Tilburg heeft aangegeven te ‘handhaven met charme’. Ruben Boset is voorzitter van de Ondernemersvereniging Westermarkt. Ook is hij eigenaar van de twee horecazaken Tuinhuis Culinair in het winkelcentrum en Zjuu in het Leijpark. Zijn beide eetgelegenheden zijn zaterdag wel volledig open uit protest.
“Er wordt met twee maten gemeten.”
Boset is heel stellig over waarom hij wél demonstreert. “We willen een ander stemgeluid laten horen. Het gaat niet om één branche of groep, we komen op voor alle ondernemers omdat er met twee maten wordt gemeten.” Daarmee doelt de horecaondernemer op onder meer het verschil tussen essentiële en niet-essentiële winkels en dat winkels nu wel open mogen, maar de horeca waarbij gasten op hun plek blijven zitten, dicht blijft.
Met pijn in al zijn vezels kijkt Boset ook naar de hordes Nederlanders die in België uit eten gaan. “Hoe kunnen we dat accepteren? Ze kunnen daar winkelen, uit eten en naar de bioscoop en de overheid laat de boel hier in de steek. Als je dit blijft goedkeuren als horeca ben je dief van je eigen portemonnee.” Omdat Tilburg dichtbij de grens ligt, voelt het voor de ondernemer echt alsof hij zijn potentiële gasten weg ziet lopen.
“We willen laten zien dat we wel op een nette en ordelijke manier open kunnen.
Dat de overheid heeft besloten dat winkels wel weer open mogen tussen negen en vijf vindt hij fijn, maar extra zuur voor de horeca. “Daarom gaat het protest in de Westermarkt ook door. We willen als horeca laten zien dat ook wij op een nette en ordelijke manier open kunnen.”
LEES OOK: Nonja plundert de spaarrekening van haar kinderen om restaurant te redden