Ook Omroep Brabant was hier aanwezig. Een oude waterzuivering in Tilburg wordt veranderd in een recreatiepark. De welgestelde wijk Armhoefse Akkers is verdeeld over de plannen. Een deel van de wijk is bang dat de rust in het nabijgelegen natuurgebied door de plannen voorgoed verdwijnt.
Al sinds 2018 wordt er gesproken over de toekomst van de waterzuivering aan het Wilhelminakanaal. De eigenaar, Waterschap De Dommel, koos in 2019 na een ontwerpwedstrijd, voor het plan Waterproef. Het moet een buitenspeelpark worden met sport en horeca. Mensen uit de wijk mochten meepraten over het plan.
Bang voor overlast
De initiatiefnemers en wijkbewoners waren het lange tijd best eens met elkaar. Maar tussen 2019 en nu raakten de twee elkaar kwijt. Nu staan ze recht tegenover elkaar.
Ondertussen wordt er al behoorlijk wat tijd aan het recreatiegebied besteed in het Tilburgse stadhuis. De gemeente moet de vergunningen afgeven voor het park. Dat gaat ook gebeuren, want alles wat in het waterpark moet komen, mag volgens het bestemmingsplan.
De omwonenden zijn vooral bang voor overlast. Er zouden 100.000 bezoekers per jaar komen. Er komen 160 terrasplaatsen, maximaal tien kleinere evenementen per jaar en tachtig parkeerplaatsen. Dan is het gedaan met de rust, zo redeneren zij. En wie zegt dat de gemeente wel gaat optreden als er regels overtreden worden?
Spandoeken en actieborden
Daar kon de verantwoordelijk wethouder Rik Grashoff wel een antwoord op geven: “We gaan stevig handhaven. In de vergunningen komen regels te staan die overlast moeten voorkomen.”
Buurtbewoners kwamen massaal naar de raadsvergadering met spandoeken en actieborden. Ze kregen steun van de Lijst Smolders Tilburg (LST), niet meteen de partij waarop in de rijke wijk het meeste gestemd wordt. LST-raadslid Peter van den Hoven: “Het is niet onze doelgroep, Armhoefse Akkers. Maar als er dingen fout zijn gegaan, moeten we dat herstellen.”
Dat ondernemers en omwonenden opnieuw gaan praten, is wel zeker, maar of het ook wat op gaat leveren? Het waterpark kan er hoe dan ook komen. Ook zonder de instemming van de buurt.