Een belangrijke dag voor sekswerkers, dat is het donderdag. Naast een foto-expositie over het werk, vertellen leden van de stichting ‘Seksworks’ over wat er nodig is voor een nieuw en beter prostitutiebeleid. Sekswerkers hebben nog veel last van vooroordelen, vertellen ze.
“Ze kunnen geen hypotheken en verzekeringen afsluiten.”
De klankbordgroep komt op voor de belangen van sekswerkers en zo horen ze veel negatieve verhalen. “Als stichting krijgen wij het niet eens voor elkaar om een bankrekening te openen. Moet je je voorstellen hoe moeilijk dat is voor een individuele sekswerker. Ze kunnen vaak geen verzekeringen en hypotheken afsluiten, dat moet echt anders.”
Volgens een lid van de groep probeert Tilburg daarin alvast het voortouw te nemen. “De gemeente werkt samen met ons. Daarmee lopen ze al voor op andere gemeenten. Ze praten met ons, in plaats van over ons.” In 2019 werd het huidige prostitutiebeleid ook samengesteld met de klankbordgroep. Nu moet er een nieuw beleid komen.
“Ons werk moet gezien worden als elk ander beroep.”
Dat nieuwe prostitutiebeleid moet nog gevormd worden en dat gebeurt in samenspraak met de sekswerkers. Tijdens de foto-expositie maakten leden van de klankbordgroep gebruik van de tijd om alvast aanbevelingen voor het nieuwe beleid te delen: “We willen dat ons werk gezien wordt als elk ander beroep. We worden nog te vaak gezien als slachtoffer, omdat het vaak in dezelfde zin genoemd wordt als mensenhandel.”
Ook burgemeester Theo Weterings sprak de aanwezigen toe. “Sekswerk is een baan waarvoor je kiest. Zelfs in 2023 lopen sekswerkers tegen uitdagingen aan en rust er een taboe op het werk.” Ook was hij kritisch op de manier waarop de landelijke politiek omgaat met de beroepsgroep.
“We zijn normale mensen.”
De nieuwe ‘Wet Regulering Sekswerk’, die nog op de landelijke politieke tafel ligt, verplicht sekswerkers tot registratie. Een heikel punt, volgens de aanwezigen: “Niet iedereen kan zich registreren, omdat er nog zo’n stigma op rust. En als niemand zich registreert, wordt prostitutie automatisch het criminele circuit ingeduwd.”
De foto-expositie is te zien in het gemeentehuis. Volgens de klankbordgroep is het een belangrijke stap voor normalisering van het beroep. “Deze expositie is belangrijk omdat het laat zien dat sekswerk meer is dan dat ene plaatje. We zijn normale mensen, die ook in een pak lopen en naast dit werk een kantoorbaan hebben.”