Ondernemers Luc Zweerts en Ernst Jonkers bedachten het plan WaterProef voor een speeltuin met een horeca- en sportgelegenheid aan de rand van Moerenburg. Het plan staat in het teken van water. Vroeger werd er in de bak waar de speeltuin komt namelijk water gezuiverd.
Zweerts vertelt: ‘’In de bak komen bomen, planten en bijvoorbeeld een riviertje met een waterpomp. Het wordt een groen parkje wat we daar gaan bouwen. De speelattributen hebben allemaal een knipoog naar het thema water. We willen er ook horeca neerzetten zodat de ouders een bak koffie kunnen doen, terwijl de kinderen spelen.”
Petitie van Waterdicht
Niet iedereen is voorstander van het plan. Begin 2022 werden de eerste zienswijzen ingediend en er werd een klankbordgroep opgericht met mensen die niet tevreden waren met het plan: ‘’We hadden niet verwacht dat er veel weerstand zou zijn’’, vertelt ondernemer Zweerts. Juist omdat er in de omgeving veel jonge gezinnen met kinderen wonen, dacht Zweerts dat het plan enthousiast ontvangen zou worden.
De petitie tegen WaterProef, is opgezet door Waterdicht. Dit is een actiegroep met bewoners uit de Armhoefse Akkers, de Werf en Tivoli. Waterdicht zat ook in de klankbordgroep, die inmiddels is opgeheven.
Nanda Oudejans, van Waterdicht, vertelt: ‘’We hebben de petitie opgezet om te laten zien dat niet alleen mensen uit Armhoef en Jeruzalem zich hier zorgen over maken. Er komen handtekeningen binnen vanuit heel Tilburg. Zelfs mensen uit omliggende dorpen, als Oisterwijk en Berkel-Enschot, tekenen de petitie. We willen de rust en natuur in Moerenburg niet laten verkwanselen door de aanwezigheid van grootschalige horeca.’’
Grote zorgen
Er worden vooral zorgen uitgesproken over geluidsoverlast, meer verkeer, parkeeroverlast en de invloed op de natuur. Daarnaast is de grootschaligheid van het plan een grote zorg. Op het terras mogen honderdzestig stoelen staan en er komen vijfenzeventig parkeerplaatsen.
Zweerts begrijpt dat er zorgen zijn over de rust in het gebied: “Maar dat er ons verweten wordt dat wij de zaak gaan verkwanselen in Moerenburg, daar staan wij niet achter. We voegen juist iets goeds toe, door een plek te openen met groene voorzieningen.’’
Onderzoek van de gemeente
Volgens Zweerts is onderzoek gedaan naar de bezwaren. Hieruit blijkt dat de hoeveelheid auto’s die verwacht wordt, beperkt is. Op het terrein zelf komen vijfenzeventig parkeerplaatsen, wat volgens het onderzoek genoeg is. Ook zijn er afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat er geen geluids- of lichtoverlast is.
Nanda Oudejans van Waterdicht zegt het onderzoek te waarderen: ”Het is fijn dat er bijvoorbeeld geen versterkte muziek en geen bierfietsen komen, zoals in eerdere versies van het plan stond. Maar er is alsnog een keuze tegen natuurbehoud gemaakt.”
Afrondende fase
De ondernemers moeten van de gemeente na de opening minstens twee keer per jaar een bijeenkomst organiseren met een klankbordgroep van omwonenden over eventuele zorgen of klachten.
Inmiddels zit het plan in de afrondende fase qua vergunning. WaterProef krijgt een tijdelijke vergunning van tien jaar. Als alles volgens de planning loopt, zou WaterProef in het voorjaar van 2024 openen.