Tilburg – In Odisha, een oostelijke deelstaat van India, vindt tot 16 december het WK hockey voor mannen plaats. Voor het eerst nemen in een WK de zestien beste landen het tegen elkaar op; de verwachtingen voor Nederland, dat de afgelopen twee EK’s won, zijn hooggespannen.

De Franse mannen, van wie Jeroen Delmee bondscoach is, zijn het toernooi begonnen als laagst geklasseerde ploeg (#20) maar doen het boven verwachting goed; Frankrijk plaatste zich voor de achtste finales door een sensationele winst (5-3) op de regerend Olympisch kampioen, Argentinië. Ook de achtste finale wisten zij maandag te winnen van outsider China met 1-0, dus het Franse hockeysprookje duurt voort.

De uit Boxtel afkomstige Jeroen Delmee is oud-international (alleen hockeylegende Teun de Nooyer heeft meer interlands op zijn naam) en speelde onder meer voor HC Tilburg; hij werd met Nederland twee keer Olympisch kampioen in 1996 en 2000 en won het WK in 1998. Nu is hij naast coach van de mannen van HC Tilburg, dat uitkomt in de Hoofdklasse, ook bondscoach van Frankrijk dat sinds 1990 voor het eerst weer meedoet met het WK.

Nederland moet met coach Max Caldas in India weer eens een mondiale prijs binnenhalen; het team dat individuele klasse en stabiliteit verenigt, is er klaar voor. Sinds 1998 is geen WK of Olympisch goud behaald, terwijl Nederland de sterkste competitie ter wereld heeft. Als Nederland in Bhubaneswar de gouden medaille verovert, zou het samen met Pakistan de ranglijst aanvoeren met beide vier wereldtitels.

Nederland fietste in de groepsfase van het toernooi over het matige Maleisië heen; het werd maar liefst 7-0 met drie doelpunten van de ontketende Hertzberger; Oranje toonde waartoe het in staat was. In een wedstrijd voor de groepswinst tegen Duitsland vergat Nederland de kansen te benutten en werd in het laatste kwart aan de kant geschoven met een gevoelige 1-4. Tegen het aanvankelijk stug verdedigende Pakistan, dat gecoacht wordt door een andere Nederlander, Roelant Oltmans, nam Nederland op tijd afstand: 5-1.

Nederland neemt het op 11 december in de cross over op tegen Canada; bij winst op The Maple Leafs wacht twee dagen later de thriller in de kwartfinale tegen het gastland en hockeygekke India; Het Kalinga stadion in Bhubaneswar met 13.000 plaatsen zal uitverkocht zijn, en als India scoort zal het lawaai van de enthousiaste fans oorverdovend zijn. Vooral in Odisha leeft het hockey met twee populaire internationals afkomstig uit de deelstaat en de aanvoerder Jaipal Singh die met India maar liefst zes gouden Olympisch medailles achter elkaar won tussen 1928 en 1956.

Foto: FIH

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Sport

Bekijk ook

Basisschoolleerlingen hockeyen vakantietoernooi

Op woensdag 17 oktober start er weer een nieuw seizoen Vakantietoernooien. Dit jaar konden…