Spreidingswet in Tilburg: Gemeente treft voorbereidingen voor 1.076 plekken

De Spreidingswet is donderdag in werking getreden. Nadat demissionair staatssecretaris Eric van der Burg onlangs de provinciale taakstelling voor de opvang van asielzoekers aankondigde, is de gemeente Tilburg aan de bak gegaan. Tilburg heeft een taakstelling van 1.076 opvangplekken.

Doel van de wet is om te komen tot voldoende opvangplekken en een evenwichtiger verdeling van asielopvang over provincies en gemeenten. De opvangplekken worden verdeeld onder de verschillende gemeenten. Dit gebeurt afhankelijk van hoeveel mensen er wonen en de sociaaleconomische status.

Voor de gemeente Tilburg kwam de taakstelling van Van der Burg niet onverwacht. Zij heeft zich via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en als trekker binnen de 40 grote gemeenten ingespannen om de Spreidingswet door beide Kamers te krijgen.

Huidige opvangsituatie

Voor de zomer zijn stappen ondernomen door een locatie te onderzoeken voor een asielzoekerscentrum voor maximaal 350 personen. Daarnaast wordt er gekeken naar een opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) met een capaciteit van maximaal 50 personen.

“Op dit moment herbergt Tilburg al 902 Oekraïense ontheemden, verspreid over 8 locaties. Daarnaast wordt een aanvullende opvanglocatie gerealiseerd aan de Spoorlaan voor ongeveer 115 personen, zijn 235 Oekraïense ontheemden ondergebracht bij gastgezinnen, en zijn er (tijdelijk) 150 opvangplekken in hotel de Druiventros voor het versneld doorstromen van statushouders”, vertelt een woordvoerder.

Deadline

Samen met andere gemeenten in Noord-Brabant werkt de gemeente Tilburg aan een gezamenlijke aanpak om de verdeling van asielzoekers af te stemmen en zo de provinciale taakstelling te behalen. In heel Noord-Brabant zou het gaan om een opgave van 14.689 opvangplekken. “Gemeenten gaan proberen om hun taakstellingen voor 100% te behalen, met als minimum 60% in 2023”, aldus de woordvoerder.

Voor de deadline van 1 juli 2025 wil de gemeente de opvangplekken gerealiseerd hebben. Daarvoor moet wel nog het een en ander gebeuren. Op dit moment kijken ze naar mogelijke locaties. Het proces van besluitvorming hierover wordt in de eerste helft van 2024 doorlopen. Daar horen ook gesprekken met mensen in de buurt en partners bij.

Gemeenten kunnen gebruik maken van financiële regelingen van het Rijk. “We kijken hier vanzelfsprekend naar om de noodzakelijke kosten voor nieuwe opvanglocaties te financieren.”

LEES OOK:
Meer bedden voor Oekraïense vluchtelingen en verlenging opvang Schans 123 (omroeptilburg.nl)
Er kunnen geen Oekraïense vluchtelingen meer bij in Tilburg (omroeptilburg.nl)

Edita Saakian