Steeds meer dakloze gezinnen en jongeren in Tilburg

SMO Traverse in de wijk Bouwmeester in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het aantal dakloze gezinnen en jongeren in Tilburg die aankloppen bij opvangcentra zoals Traverse, blijft sinds juni vorig jaar stijgen. Volgens een woordvoerder van de gemeente en Traverse hebben steeds meer mensen onderdak nodig terwijl er geen plek meer voor ze is.

Mensen kloppen bij Traverse aan als ze dakloos zijn of dreigen te worden. De organisatie regelt opvang bij één van de (nood)opvanglocaties in de gemeente en biedt begeleiding waar nodig. In totaal heeft de organisatie vijf locaties waar ze mensen kunnen opvangen. Sinds juni vorig jaar kan dat niet meer: alle locaties zitten vol en hebben een lange wachtlijst.

“We zien de groep jongeren en gezinnen groeien ten opzichte van de groep arbeidsmigranten.”

In 2022 melden zich in totaal 1.216 mensen bij Traverse voor hulp. Daarvan heeft de organisatie er 531 kunnen helpen aan onderdak. Waar eerst de groep dak- en thuislozen vooral bestond uit arbeidsmigranten, begint de laatste jaren vooral een andere groep te groeien.

“164 gezinnen met in totaal 229 kinderen”, begint een woordvoerder van de gemeente het verhaal. Geen dak boven hun hoofd en geen zicht op een nieuwe woonplek, dat is de voornaamste reden. “We zien het aantal dakloze gezinnen en jongeren elk jaar stijgen, ook in 2023.”

De groep kan in werkelijkheid nog groter zijn, want niet iedereen meldt zich. “Er zijn bijvoorbeeld ook zogenoemde bankslapers, mensen die zich niet melden maar bij vrienden, familie en kennissen de nacht doorbrengen.”

“We zien een stapeling van problemen.”

Doordat het aantal mensen dat zich aanmeldt voor onderdak blijft stijgen, groeit de wachtlijst voor opvangplekken mee. Op dit moment heeft Traverse 5 (nood)opvangcentra locaties voor dak- en thuislozen in Tilburg.

  • Gasthuisring: 35 bedden
  • De Vest: 24 bedden
  • De Wetering: 10 studio’s
  • De Stroming: 8 studio’s
  • Gebouw 1, 2 en 3 aan de Reitse Hoevenstraat: 125 bedden

Alle bovenstaande locaties zitten vol. Veel andere opties voor opvang heeft Traverse niet. Soms moeten ze mensen tijdelijk opvang bieden in hotels en vakantiehuizen.

Volgens Traverse is het duidelijk hoe het komt dat de stijging de laatste jaren blijft doorzetten: “We zien een stapeling van problemen waardoor mensen op straat belanden: stijging van de prijzen, huisvesting niet kunnen betalen, gezondheidsproblemen en bovendien weten ze vaak niet waar ze terechtkunnen voor hulp.”

Ook voor de gemeente zijn deze signalen geen nieuws. “Niemand slaapt op straat”, volgens de woordvoerder is dat het principe vanuit waar de gemeente werkt. Als je de gemeente vraagt op welke manier ze zicht probeert te krijgen op het aantal daklozen in de stad en de groeiende wachtlijsten in opvangcentra, komt het antwoord vooral neer op vroeg signalering.

“We stappen actief op mensen af als we signalen hebben dat ze in de problemen raken.”

“We stappen actief op mensen af als we signalen hebben dat ze in de problemen raken. Dat betekent via woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars. Hoe eerder in beeld is dat mensen oplopende kosten hebben, waardoor zij dakloos dreigen te raken, des te beter kunnen we ze helpen.”

Ook zijn er verschillende regelingen om de oplopende kosten te verlichten. Zo is er het Tilburgs Ondersteunings Fonds, komt er in het najaar een witgoedregeling waarbij mensen met een kleine portemonnee recht krijgen op allerlei apparaten en hanteert de gemeente een energietoeslag van 130% in plaats van het landelijke percentage van 120%.

Vroeg signalering en financiële verlichting maken dus deel uit van de oplossing. Traverse probeert in de tussentijd in samenspraak met de gemeente en bedrijven meer noodopvanglocaties te regelen en steeds vaker zijn het ook Tilburgers zelf die vanuit een minder grote afstand de last van dak- en thuislozen draaglijker willen maken:

Edita Saakian