Ook studenten die in het buitenland wonen, moeten terug naar Tilburg om hun tentamen te maken. Ze zijn teleurgesteld. Via een Whatsapp groep, die is opgezet vanwege deze kwestie, uiten ze dagelijks hun frustratie. Ze denken er zelfs over om in contact te komen met de koninklijke familie omdat ze zich genegeerd voelen. In diezelfde appgroep laat iemand weten dat haar vlucht voor januari is geschrapt vanwege Omicron.
“We zijn bang voor onszelf en onze zieke familieleden.”
Ze is derdejaarsstudent en wilt anoniem blijven. Anna, niet haar echte naam, vertelt: “Soms voelt het alsof we verschillende talen spreken. Aan de ene kant vertellen we dat we ons niet veilig voelen. We zijn bang voor onszelf en onze zieke familieleden. Aan de andere kant zeggen ze dat ze de overheidsvoorschriften volgen.”
Bovendien laat Anna weten veel geld kwijt te zijn aan vliegtickets en hotelovernachtingen. Afgelopen oktober boekte ze een vliegticket naar Tilburg en in januari moet ze weer. Volgens haar zal ze uiteindelijk meer geld kwijt zijn aan de vliegtickets en overnachtingen dan aan collegegeld voor een jaar. “Ik weet zeker dat veel studenten het niet erg zouden vinden om meer collegegeld te betalen als dat zou betekenen dat ze alles online kunnen volgen, inclusief tentamens,” vervolgt ze.
“Iemand kan positief getest zijn maar toch naar de zaal komen om studievertraging te voorkomen.”
Niet alleen is het duur en stressvol, met de feestdagen voor de deur, is ze bang corona mee naar huis te nemen. “ Ik kon pas twee weken voor mijn tentamen een vlucht boeken. Toen ik er eenmaal was, zat de examenzaal vol met studenten die geen mondkapje droegen en niemand zei er iets over.”
Dit ziet Luca, student psychologie, ook. “In de examenrichtlijnen staat dat we een masker moeten dragen maar in de zaal handhaaft niemand het. Iemand kan positief zijn en toch naar het examen gaan om studievertraging te voorkomen.” Volgens de universiteit hebben ze er alles aan gedaan om de tentamenruimtes zo veilig mogelijk te maken. “Studenten zitten zo ver als mogelijk uit elkaar. We hebben de ventilatie afgestemd en vragen studenten bij COVID-gerelateerde klachten thuis te blijven,” aldus een woordvoerder van Tilburg University.
“Het vraagt om een verdubbeling van het aantal surveillanten.”
Dat vinden de studenten niet genoeg. Begin december tekenden 800 van hen een petitie: ze willen kunnen kiezen tussen online en offline tentamens. Die keuze hadden ze eerder wel maar blijkt nu niet te regelen. “Het is bijzonder ingewikkeld omdat er dan voor elke student zowel een tentamen online als een tentamen op de campus klaar moet liggen. Daarnaast vraagt het om een verdubbeling van het aantal surveillanten. Dit is kort haalbaar geweest, maar helaas is dit op lange termijn niet uit te voeren voor onze medewerkers.”
Het lijkt erop dat zolang het door de overheid wordt toegestaan, tentamens op de campus plaatsvinden. De universiteit zal nog voor de kerstvakantie laten weten hoe wordt omgegaan met eventueel gemiste tentamens en hoe studievertraging kan worden voorkomen.