Tekort aan huishoudelijke hulp door personeelstekort

foto: pexels.com

In verschillende gemeente rondom Tilburg is er op dit moment een tekort aan huishoudelijk hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hiermee zouden mensen langer thuis kunnen blijven wonen, maar door een personeelstekort kunnen aanbieders van zorg hun afspraken niet altijd nakomen.

Het personeelstekort heeft invloed op mensen die al hulp krijgen, want zij krijgen vaak geen vervanging wanneer de hulp ziek of op vakantie is. Ook wordt de wachtlijst met nieuwe cliënten steeds langer. Op dit moment staan er 46 inwoners op die lijst. Er is onlangs een nieuw contract afgesloten met een zorgaanbieder om te proberen ook deze mensen te helpen.

Het aantal mensen dat zorg ontvangt in de gemeente is flink gestegen. In 2018 waren dit nog 422 inwoners. Dat aantal is inmiddels met 285 inwoners toegenomen naar 707 aan het begin van 2023.

Inwoners van de gemeente Goirle kregen onlangs een brief over het personeelstekort en de maatregelen die worden genomen. Ook in Hilvarenbeek en Oisterwijk is er sprake van een tekort.

Maatregelen genomen
De versoepelt de gemeente een aantal eisen. Er mogen voortaan Engelssprekende krachten ingezet worden en er mag op andere tijden gewerkt worden. Ook is er de mogelijkheid om niet altijd dezelfde medewerker op een bepaald adres in te zetten. Tot slot wordt er gekeken wie van de cliënten op de wachtlijst het meest dringend hulp nodig heeft. Zij krijgen dan voorrang.

Wethouder Janneke van den Hout, verantwoordelijk voor de WMO, vindt het vervelend dat mensen niet altijd de hulp krijgen die ze nodig hebben. “We werken samen om de hulp die er is, goed en eerlijk te verdelen. We hopen dat inwoners die zelf hulp kunnen betalen dat ook doen. Zo komt de hulp vanuit de gemeente terecht bij de mensen die dit het hardst nodig hebben.”

Pieter Soethout