Het is niet de eerste keer dat de stichting zich inzet voor armoede op zo’n symbolische manier, maar volgens Bas van Duren, woordvoerder van Quiet Tilburg, is het nu zichtbaarder dan ooit. “We zien in ons klantenbestand dat het aantal leden sinds begin dit jaar flink stijgt.”
“We willen Tilburgers, maar ook sponsoren laten zien hoe armoede leeft in onze stad.”
Tilburg kent ongeveer 8.000 gezinnen die in armoede leven. Een groot deel van hen zijn aangesloten bij stichting Quiet, via de Voedselbank. Het doel van de stichting is het ‘verzachten’ van armoede. Dat doen ze door het doneren van spullen onder hun leden.
De stichting hoopt met de lichtjesroute armoede uit de taboesferen te halen. Bas: “Iedereen is hier gelijk en we laten ons met z’n allen zien voor alle Tilburgers die het zwaar hebben. We willen Tilburgers, maar ook sponsoren laten zien hoe armoede leeft in onze stad.”
“We zien een grote stijging in het aantal leden door de hoge energieprijzen en inflatie.”
Vorig jaar zag de stichting nog een positieve doorstroom van mensen die geen beroep meer hoefden te doen op de stichting, omdat het financieel beter ging. Dat is nu anders. “We zien een grote stijging in het aantal leden door de hoge energieprijzen en inflatie. Vorig jaar hadden we zo’n 1.200 actieve leden, nu zitten we op minimaal 3.000 Tilburgers die we helpen vanuit onze stichting.”
De route eindigde in het fraai verlichte Spoorpark, waar ook de opbouw van festival Circolo vol op bezig is. Uit eigen initiatief besloot het circusfestival om één van hun luchtacrobaten vanuit de Kempertoren een show te geven.
Naast de lichtjesroute, kunnen mensen geld doneren voor warmtedekens die de stichting uit gaat delen aan alle leden. “We horen van onze leden dat ze de verwarming niet aan zetten deze winter, omdat dat onbetaalbaar is geworden. Daarom vonden we het een goed en praktisch idee om warmtedekens uit te delen.”