De gemeente laat weten dat de statushouders in de Druiventros dezelfde rechten en voorzieningen hebben als degenen die direct vanuit een asielzoekerscentrum naar een huis gaan. Ze worden geregistreerd in de gemeente en ontvangen hulp om actief deel te nemen aan de samenleving. De gemeente overlegt momenteel met scholen om te zorgen dat de kinderen van de statushouders onderwijs kunnen volgen.
Noodopvang in de regio
De druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft toenemen. Op 12 december 2023 deed demissionair staatssecretaris Eric van der Burg een dringende oproep aan gemeenten om ten minste 4000 extra opvangplaatsen voor statushouders te organiseren. Hierdoor zou er ruimte ontstaan in Ter Apel om vluchtelingen op te vangen.
Regio Hart van Brabant heeft de opdracht om 300 noodopvanglocaties te leveren. Tilburg heeft nog geen geschikte locatie die snel gereed is voor de opvang van al deze asielzoekers of statushouders. Samen met de gemeente Dongen voldoet Tilburg wel aan de taakstelling. Zij heeft plannen voor nog eens 150 opvangplekken.
Nieuwe locatie
Eerder verbleven in het hotel zo’n 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Die opvang eindigt op 1 januari 2024. Die groep krijgt een andere plek. De gemeente vraagt deze week een ontheffing van het bestemmingsplan aan. Hierdoor wordt de opvang van statushouders in Hotel de Druiventros mogelijk.
Op donderdag 21 december 2023 en 11 januari 2024 worden informatieavonden georganiseerd voor inwoners.
Een statushouder is iemand die het volledige asielproces heeft doorlopen en nu officieel toestemming heeft om in Nederland te verblijven. Zij worden de nieuwe bewoners van Tilburg en omliggende regio's. Gedurende de tijd dat ze wachten op permanente huisvesting, zullen ze tijdelijk verblijven in Hotel de Druiventros.
LEES OOK:
In Janny’s hotel krijgen 40 minderjarige vluchtelingen opvang
Statushouders en jonge vluchtelingen gaan werken in de zorg