Tilburg heeft een nieuwe wethouder en dit is wat zij wil

Evelien Kostermans (foto: Gemeente Tilburg).

Al zes jaar zit ze in de raad voor GroenLinks in Tilburg. Nadat Esmah Lahlah’s vertrek bekend werd, droeg haar fractie Evelien Kostermans op als wethouder. Afgelopen maandag werd ze officieel beëdigd nadat de gemeenteraad het daarover unaniem eens werd. Wat is en wat wordt Kostermans’ verhaal?

Het perspectief op wethouderschap had ze zelf niet aan zien komen. Ze begon jaren geleden bij GroenLinks als fractiemedewerker, waar ze als ondersteuner meedraaide. “Destijds had ik ook niet gedacht dat ik in 2017 voor GroenLinks de gemeenteraad in zou gaan. Het wethouderschap was een tijd lang geen ambitie voor mij.”

Toch valt met de nieuwe functie alles op z’n plek. “Mijn betrokkenheid bleef groeien en ook mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Ik zag wat er allemaal gebeurde in de stad en hoe ik daar een bijdrage aan kon leveren. De stap naar wethouderschap werd daarom steeds logischer, mits dat ook gesteund wordt uiteraard.”

“Ik voel een grote betrokkenheid voor de plannen die we hebben samengesteld.”

Dat lukte. Bij de beëdiging had ze de hele gemeenteraad achter haar staan. Een unaniem vertrouwen in haar als wethouder had ze niet helemaal verwacht. “Je houdt er altijd rekening mee dat mensen er andere gedachten bij hebben. Dat komt best regelmatig voor.”

De beëdiging is niet het officiële startschot van haar wethouderschap. Dat is op 2 december. Symbolisch zal ze dan als wethouder haar eerste boom planten in het Landschapspark Pauwels. Over bomen zal ze de komende periode veel moeten nadenken, want onder andere de thema’s ‘groen, water en stads regionale parken’ vallen binnenkort onder haar verantwoordelijkheid.

Het ‘Lahlah-effect’, zoals het Brabants Dagblad dat destijds beschreef, zorgde voor een overwinning van GroenLinks in 2022 in Tilburg en dat lijken grote schoenen om te vullen. Maar ook Kostermans’ pen maakte deel uit van het bestuursakkoord ‘Meer voor Elkaar’. “Ik heb samen met Lahlah de onderhandelingen voor het akkoord gevoerd. Ik voel daarom een grote betrokkenheid voor de plannen die we hebben samengesteld. Na zes jaar draai ik al een tijd mee in de lokale politiek en vind ik het belangrijk om het goede werk door te zetten.” 

“Bestaanszekerheid, het bestrijden van kans ongelijkheid en zorgen voor een gezonde leefomgeving kun je niet los van elkaar zien.”

Grotendeels neemt ze de portefeuille van Esmah Lahlah over: Diversiteit en inclusie, groen, water en regionale stadsparken, bestaanszekerheid, sociale basis, kansengelijkheid en talentontwikkeling. De rest van de portefeuille, onderwijs, werk en inkomen, gaat naar wethouder Rik Grashoff (GroenLinks).

Een goede mix tussen het sociale en het groene is ook eigenlijk precies waar zij met deze stad heen wil. “Die dossiers hangen heel erg met elkaar samen. Je wilt dat iedereen in de stad, ongeacht waar je geboren bent en waar je vandaan komt, mee kan doen. Bestaanszekerheid, het bestrijden van kans ongelijkheid en zorgen voor een gezonde leefomgeving kun je niet los van elkaar zien.”

Volgend jaar wordt het dossier bestaanszekerheid geëvalueerd en volgens Kostermans valt er nog genoeg te doen binnen haar portefeuille. “Mensen die druk bezig zijn met overleven zijn heel erg aangewezen op hun eigen wijk. Dan is ontmoeten en elkaar helpen belangrijk. Groen in de wijk kan daaraan bijdragen. Denk aan collectieve tuinen, bijvoorbeeld. Dat zijn één van de punten waar ik werk van wil maken.”

LEES OOK:
Tilburgse politici over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen
Wethouder Esmah Lahlah over haar tijd als wethouder en haar toekomstplannen
Wethouder Rik Grashoff: ‘Aantal auto’s op Cityring al gehalveerd’

Edita Saakian