Een aantal studenten hadden de brief aan het bestuur (engelstalig) van de Tilburg University gericht, omdat zij vinden dat een universiteit zich altijd hoort uit te spreken over wat er in de maatschappij speelt. De directe aanleiding voor de brief is de dood van George Floyd en de daaropvolgende protesten tegen racisme die wereldwijd plaats vinden. De studenten vinden echter ook dat het personeelsbestand van de Tilburgse universiteit te weinig diversiteit kent.
Al eerder kritiek
Het is niet voor het eerst dat de universiteit kritiek krijgt van studenten over de houding ten opzichte van racisme en discriminatie. Een aantal studenten vond dat de universiteit te mild reageerde, nadat een 24-jarige Chinees-Nederlandse studente in Tilburg werd mishandeld. Dat gebeurde nadat zij enkele mannen had aangesproken op het zingen van het zogenaamde ‘coronalied’ van Radio 10-dj Lex Gaarthuis. In de tekst van dat lied wordt een verband gelegd tussen het coronavirus en het Chinese volk.
Het College van Bestuur van Tilburg University heeft haar antwoord op de brief van de studenten online gezet (engelstalig). Volgens de voorzitter van het bestuur, prof. dr. Koen Becking, wijst de organisatie elke vorm van racisme en discriminatie af. Daarnaast heeft het diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan. “We zijn er echter nog niet”, schrijft de universiteit verder. “Daarom scherpen we voortdurend ons beleid aan.”
Meer geld voor activiteiten tegen racisme
De studenten vragen in hun brief ook om meer geld voor het organiseren van dialogen rondom racisme. Ook zien zij graag dat het thema vaker wordt opgenomen in de onderwijsactiviteiten. De universiteit laat daarop weten dat dergelijke activiteiten al worden georganiseerd. Ook moedigt het bestuur zowel docenten als studenten aan om de houding van de universiteit ten opzichte van diversiteit en inclusiviteit over te nemen. Op de vraag of er extra geld voor beschikbaar kan worden gesteld, wordt geen antwoord gegeven in de reactie van de universiteit.