Tilburg University wil tentamensoftware gebruiken, ondanks zorgen over privacy bij studenten

TILBURG – Tilburg University wil tijdens de coronacrisis van start gaan met online tentamens via het Amerikaanse programma Proctorio. Studenten kunnen met deze software op hun eigen laptop of computer tentamens maken. Dat klinkt als muziek in de oren, maar veel studenten zijn het hier niet mee eens.

Een van deze studenten is Naomi de Lenge. Zij is een petitie begonnen tegen de werkwijze van het softwaresysteem. Maandagmiddag was de petitie al door zo’n 3000 studenten ondertekend. Volgens de studente is dit een zware inbreuk op de privacy. Het programma krijgt namelijk toegang tot je webcam, microfoon, locatie, het klembord en de websites die worden bezocht. “Met dit systeem kunnen ze alles van me zien. Naast dat ik van te voren moet laten zien hoe mijn kamer eruit ziet, kunnen ze ook nog in mijn laptop.”

Geen alternatief

Naast de schending van privacy is de internationale psychologiestudente het met nog iets niet eens, de universiteit biedt namelijk geen alternatief. “Iemand moet kunnen weigeren en dan moet de universiteit een alternatief bieden. Het probleem is dat ze dat niet doen en daardoor kunnen studenten studievertraging oplopen. Dat vind ik niet eerlijk. Veel studenten zijn door de coronacrisis teruggegaan naar hun land van afkomst en verkeren in een hele andere tijdzone. Op die manier is het lastig om het tentamen bij te wonen, maar daar wordt niet aan gedacht.” Het liefst ziet Naomi een andere optie, zoals een openboek toets, een vervangende opdracht of een toets gebonden aan tijd.

Tilburg University verwijst naar een interview aan Univers, waarin de universiteit laat weten dat deze manier helemaal niet zo tegen de privacywetgeving ingaat. “In het geval van Proctorio kijkt niemand mee, maar waarschuwt het systeem als het op basis van video, geluid of bijvoorbeeld toetsaanslagen onregelmatigheden vermoedt. Een surveillant moet dan later beoordelen op basis van de vastgelegde gegevens of er gesjoemeld is”, vertelt rector magnificus Klaas Sijtsma. Over internationale studenten heeft de universiteit niks gemeld.

Manon Immerzeel