Ayahuasca is een psychedelisch middel dat al duizenden jaren door inheemse stammen uit de Amazone gebruikt wordt. Het wordt gebruikt als een plantaardig medicijn voor zelfontwikkeling en spirituele groei. Het magische drankje werft de laatste jaren ook in de westerse wereld veel bekendheid. Zo is het nu ook in het onderzoek van Tilburg University terechtgekomen.
Therapeutische effecten
Psychedelica zijn psychoactieve stoffen die de perceptie door zintuigen veranderen en worden daarom ook wel hallucinogenen genoemd.
Er is de laatste jaren een enorme toename aan onderzoek naar de effecten van psychedelica, volgens hoofdonderzoeker Ioana Pop: “We zien de laatste jaren steeds meer bewijs dat psychedelica krachtige therapeutische effecten kan hebben op welzijn en depressie. Ook zien we dat het mensen kan helpen om een groter inzicht te krijgen in zichzelf en de wereld om hen heen. “Het kan ze helpen in hun zoektocht naar zelfontwikkeling.”
Eerder deed zij onderzoek naar de effecten van het microdoseren van psychedelica van lsd. Nu kijkt ze naar de effecten van het bijwonen van een eenmalige ceremonie waar vrijwilligers psychedelische middelen nemen als ayahuasca, iboga en truffels.
Psychedelische ceremonie
De psychedelische ceremonies worden georganiseerd door organisaties als ‘Ayahuasca Centre’, ‘Still Nothingness’ en ‘Centrum voor Proceswerk’, die samenwerken met het onderzoek van Tilburg University. Alleen personen die nog niet eerder een psychedelische ceremonie hebben bijgewoond mogen meedoen. Wie goedgekeurd is, krijgt zo’n 4 weken voordat het onderzoek begint een app op zijn of haar telefoon geïnstalleerd.
De weken hierna zal de app sporadisch vragen hoe het met je gaat of wat je aan het doen bent. Een week voordat de ceremonie plaatsvindt zal een wat langduriger interview worden afgenomen. Daarbij zijn ze vooral benieuwd hoe de proefpersonen tegen de ceremonie aankijken en wat hun verwachtingen zijn.
Dataverzameling
De dataverzameling na de ceremonie is wat intensiever met extra vragen en opdrachten. Onderzoeker Pop zegt dat het over het algemeen allemaal erg meevalt. “Je wordt niet elke dag lastig gevallen hoor. Daarnaast krijgen mensen die meedoen als bedankje aan het einde van het onderzoek een persoonlijk rapport over het onderzoek gebaseerd op de data uit de apps en de interviews. Ook krijgen ze een financiële vergoeding voor de tijd die ze kwijt zijn.’’