Er was namelijk kritiek op de banden tussen Tilburg en China. De gemeenteraad vroeg zich af of het wel wijs was om een ‘vriendschap’ met een land te hebben waar mensenrechten geschonden worden. Daarmee doelde de gemeenteraad onder andere op de schending van de mensenrechten van de Oeigoerse moslimminderheid in China.
Handelsrelatie
Een meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad stemde daarom destijds voor een einde aan die relatie. Tilburg had met de Chinese stad Chengdu vanaf 2019 een zogenaamde handelsrelatie. Via een zijderoute via het spoor was Tilburg verbonden aan de Chinese stad. Met Changzhou heeft Tilburg al zo’n vijftien jaar een zusterrelatie. Bedrijven, scholen en theaters konden zo bepaalde projecten opzetten.
In de brief aan de burgemeesters van de twee steden laat burgemeester Weterings weten dat er minder behoefte is aan een samenwerkingen tussen Tilburg en de twee steden. Bovendien vertelt hij dat ‘er in toenemende mate een verschil te constateren valt in de wijze waarop in China en in Nederland essentiële waarden en normen worden beleefd.’
Dankwoord
Weterings eindigt zijn brief met een dankwoord aan de burgemeesters. ‘We willen jullie bedanken voor onze partnerband. Jullie gastvrijheid en vriendelijkheid hebben geleid tot onvergetelijke ervaringen.’
Weterings laat verder in een brief aan de raad weten in contact te staan met Tilburgse bedrijven en (kennis)instellingen die mogelijk iets zullen merken van het verbreken van deze relaties.