Het FTIR-apparaat test drugs sneller en nauwkeuriger. In plaats van lang te wachten op labresultaten, kan dit apparaat al binnen een paar uur aangeven welke stoffen er in drugs zitten en hoeveel daarvan aanwezig zijn. Dit maakt het niet alleen sneller, maar ook preciezer. Het apparaat helpt gevaarlijke stoffen sneller te detecteren.
1, 2, 3, 4 pillen
GroenLinksraadslid Nicky van Wanrooij diende in juni 2024 de motie “1, 2, 3, 4 pillen gebruikt getest” in, waaruit het idee voor dit nieuwe testapparaat voortkwam. Het doel van de motie is om het testen van drugs makkelijker en veiliger te maken. De motie kreeg veel steun in de raad, maar zorgde ook voor discussie. Vooral het CDA had twijfels over het normaliseren van drugsgebruik, al waren ze het er wel over eens dat gebruikers beter moeten kunnen testen wat ze gebruiken. Van Wanrooij zelf benadrukte dat de gezondheid van gebruikers voorop staat.
Kostenplaatje
De kosten voor de aanschaf en de training van testers bedragen zo’n €44.165. Jaarlijks komen er daarnaast zo’n €15.500 aan kosten bij. De gemeente onderzoekt of cofinanciering mogelijk is, bijvoorbeeld met Novadic-Kentron, een organisatie die zich bezighoudt met verslavingszorg. Het onderwerp staat op de agenda voor de programmabegroting 2026, die men begin 2025 vaststelt.
Na een onderzoek naar de kosten en voordelen van het apparaat, kijkt het college nu naar de mogelijkheid om de aanschaf samen te financieren met andere partijen, zoals Novadic-Kentron. Begin 2025 krijgt de gemeenteraad meer informatie over de voortgang, en in het eerste kwartaal van 2025 wordt er een definitief besluit genomen, wanneer de programmabegroting voor 2026 wordt vastgesteld.
LEES OOK:
Drugs in de gemeenteraad zorgt voor ophef: motie voor nieuw testapparaat aangenomen