Tilburgers vaker slachtoffer van ‘traditionele criminaliteit’

Foto: Pixabay

Tilburg scoort hoge cijfers, maar dat is in dit geval niet positief. Als het gaat om ‘traditionele criminaliteit’ zoals geweld, diefstal, inbraak en vernieling, zit de gemeente boven het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg steekt er in de regio Hart van Brabant met kop en schouders bovenuit. Per duizend inwoners zijn er veertig slachtoffers van traditionele criminaliteit. Landelijk ligt dat gemiddelde veel lager, namelijk op 29 mensen per duizend inwoners. Daarnaast voelen Tilburgers zich niet altijd veilig in hun stad. Ruim 21 procent van de inwoners geeft aan zich weleens onveilig te voelen in eigen buurt.  

De gemeente telde vorig jaar 13.615 geregistreerde misdrijven. Weliswaar is het cijfer in vergelijking met het jaar daarvoor gedaald: in 2022 werden meer dan 14.000 overtredingen genoteerd. Het misdrijf waarbij de meeste slachtoffers vielen, zijn vermogensmisdrijven. Het gaat om zo’n 8000 slachtoffers. Hieronder vallen alle vormen van diefstal, inbraak, verduistering, afpersingen en witwassen.

De misdrijven die daarna het meest voorkomen, zijn onder andere vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde en het openbare gezag. Denk aan brandstichting, opruiing of huisvredebreuk. Ook gewelds- en seksuele misdrijven zoals mishandeling, stalking en verkrachting komen veel voor in de gemeente. Deze misdrijven tellen samen voor zo’n drieduizend slachtoffers.

Cijfers Hart van Brabant

In de regio Hart van Brabant is de gemeente Oisterwijk relatief het ‘minst gevaarlijk’. Daar zijn er zeventien slachtoffers van traditionele criminaliteit per duizend inwoners. Hilvarenbeek komt daar vlak achteraan met negentien op duizend. Gilze en Rijen en Goirle scoren slechter, maar komen zeker niet in de buurt van Tilburg. Daar worden 22 en 24 slachtoffers op de duizend inwoners geteld.

Angela Weisz