Dat blijkt uit een onderzoek van Zonneplan en cijfers van het CBS. Tilburg is één van de drie gemeenten in Brabant die zowel qua gas als elektriciteit onder het verbruiksplafond van de overheid zit. Gemiddeld gezien gebruikt een Tilburgs huishouden zo’n 920 kuub gas en 2770 kilowattuur aan stroom. Dat is een stuk minder dan het verbruikersplafond. Dat ligt op 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom.
Veel dorpen boven het plafond
De huishoudens in omliggende dorpen zijn net wat minder zuinig. Zowel in Gilze-Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand en Oisterwijk ligt het gebruik boven het plafond van de overheid. In Oisterwijk gebruiken ze gemiddeld de meeste stroom: 3380 kilowattuur. In Hilvarenbeek gebruiken ze dan weer het meeste gas: 1680 kuub. De huishoudens die boven het plafond zitten, betalen hiervoor de reguliere prijs uit hun energiecontract. Die ligt op dit moment vele malen hoger dan het prijsplafond.
Ook Breda en Eindhoven zitten qua gas en elektriciteit onder het verbruiksplafond. Daarnaast zijn er nog een aantal gemeenten, die alleen minder gas of minder elektriciteit gebruiken. Dat zijn Bergen op Zoom, Helmond, Roosendaal en ’s-Hertogenbosch.
Kleinere woningen
Dat het in de grote steden wel lukt om onder het verbruiksplafond te blijven, is volgens Frank Breukelman van Zonneplan goed te verklaren. “In de grote steden zijn de woningen kleiner en daardoor heb je minder energie nodig. Daarnaast zijn isoleren de woningen in appartementencomplexen elkaar.”
Om toch onder het plafond te blijven, kun je volgens Breukelman een aantal dingen doen. “De standaardtips als korter douchen en de thermostaat lager zetten, werken gewoon. De verwarming één graad omlaag zetten, scheelt ongeveer zeven procent aan gasverbruik. Ook is het belangrijk dat mensen beter inzicht krijgen in hun verbruik met behulp van een slimme meter. Dat is beter dan aan het einde van het jaar pas zien wat je allemaal verbruikt hebt.”