In het tweede kwartaal van 2021 is de omzet in de horeca flink gestegen. Volgens cijfers van het CBS zijn de opbrengsten met 53 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Dit is grotendeels het gevolg van de versoepeling van de coronamaatregelen. Ook Tilburgse horeca-ondernemers merken dat het steeds een stukje beter gaat.
Toch is de omzet ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 ongeveer 35 procent lager dan dit jaar. Vergeleken met vorig jaar gaat het beter, maar de horeca heeft nog altijd minder omzet dan tijdens het pre-coronatijdperk.
Ook in Tilburg kregen de horecaondernemers met minder maatregelen te maken. Jaap van Ham is onder andere mede-eigenaar van Doloris Rooftop Bar en eigenaar van het Ketelhuis en de Polly Magoo. Hij denkt dat de gemiddelde toename aan omzet vooral te maken heeft met het feit dat alles langer open is geweest in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van 2020. ‘Het gaat zeker de goede kant op. Vooral met Doloris en het Ketelhuis, maar dit kun je niet zeggen van de Polly. Dit is en blijft een staptent, waar het alleen écht goed gaat als het hij weer helemaal open mag.’
Nog steeds maatregelen
Door de huidige coronamaatregelen van de overheid mogen horecagelegenheden alleen tussen zes uur ’s ochtends en 12 uur ’s nachts open zijn. Daarnaast moet de anderhalvemetermaatregel worden aangehouden en moeten alle gasten een zitplaats hebben. Ook is entertainment, als optredens of sportwedstrijden op beeldschermen, niet toegestaan. De huidige maatregelen zijn verlengd tot en met 19 september en hangen af van de vaccinatiegraad in Nederland.
Een andere horecaondernemer, Jaap van Corven, is samen met zijn broers eigenaar van restaurant de Burgerij, ziet het ook langzaam de goede kant op gaan. ‘Omzet-technisch gaat het de goede kant op en hebben we niet te mopperen. We hebben goede collega’s en ik ben trots op wat we doen. We hebben te weinig personeel, maar dat is een landelijk probleem. Dan is het lastig dat het verwachtingspatroon van de Burgerij hetzelfde is, terwijl we het wel doen met minder mensen.’
We hebben te weinig personeel, maar dat is een landelijk probleem – Jaap van Corven
Van Corven denkt dat veel mensen opzien tegen de onregelmatige uren die je in de horeca werkt. ‘In de horeca is eindtijd niet altijd eindtijd en werk je soms tot ’s avonds laat. Wij proberen mensen hierin tegemoet te komen, omdat wij vinden dat er ook in de horeca een goede balans moet zijn tussen werk en privé.’