Tilburgse kijkmannen volgen kermisopbouw op de voet

Tilburg maakt zich op voor de grootste kermis van de Benelux, die vrijdag 19 juli van start gaat. Tussen de opbouw van de attracties en tentjes in het centrum, zie je al de eerste bezoekers nieuwsgierig rondlopen. Deze zogeheten ‘kijkmannen’ volgen de vorderingen van de Tilburgse kermis op de voet.

Op verschillende hoeken en plekken in de stad houden kijkmannen hun ‘voortuin’ of favoriete attractie scherp in de gaten. Sommigen doen dit als toevallige voorbijgangers, terwijl anderen het wat serieuzer nemen. “Deze stond gisteren nog in Oisterwijk, daar was ik al bij, en nu staat hij hier in hartje Tilburg. Het gaat zo snel, maar deze zie ik het graagst”, vertelt een gepassioneerde kijkman aan een T!-reporter.

Een andere Tilburgse enthousiasteling is juist fan van de hele kermis en alles wat daarmee te maken heeft. “Van de Kop van Jut tot grote achtbanen en alles eromheen, ik vind alles wat met de kermis te maken heeft mooi. Daarom sta ik er ook dit jaar weer bij tijdens het opbouwen”, zegt hij.

Tekst loopt door onder de video

Begrip ‘kijkmannen’

Het begrip ‘kijkmannen’ is door de jaren heen een bekend fenomeen geworden. Voor sommigen is het vanwege fysieke beperkingen, zoals rolstoelgebruik of een rollator, niet meer mogelijk om tijdens de drukte van de kermis overal tussendoor te manoeuvreren. Zij kiezen ervoor om van tevoren al te gaan kijken.

Voor enkele mannen is het inmiddels vaste prik geworden. “Ik doe dit al tien jaar”, zegt een trouwe kijkman. “Ik blijf me elk jaar weer verwonderen dat zo’n grote chaos in een paar dagen wordt opgelost en iedereen met veel plezier over deze grote kermis kan lopen.”

De opbouwperiode

De Tilburgse kermis trekt jaarlijks duizenden bezoekers en de opbouwperiode is altijd een bijzonder moment voor de stad. Met de kijkmannen aan de zijlijn wordt de aanloop naar het evenement een feestje op zich. Terwijl de laatste voorbereidingen worden getroffen, kijken deze kijkmannen uit naar een nieuwe editie vol plezier en vertier.

LEES OOK:
Tilburgse Kermis gaat weer van start: let op deze wegafsluitingen

Tristan Kans