Al tijdens het voorstelrondje merken de aanwezigen dat er genoeg te bespreken valt. Staatssecretaris Uslu is geïnteresseerd en haakt al meteen in op de verhalen van de aanwezige makers. Een van de aanwezigen geeft tijdens het voorstelrondje aan dat ze zelfstandig kunstenaar is en dat ze gebruik heeft gemaakt van het Mondriaan Fonds. “Dat vind ik mooi om te horen”, vertelt Uslu. “Dat mensen ook daadwerkelijk gebruik maken van het beleid dat wij ontwikkelen.”
Zorgen vanuit de makers
Na het voorstelrondje krijgen de makers ruimte om vragen te stellen. Tyrone Tjon-A-Loi, een bekend gezicht in de Tilburgse cultuursector, bijt het spits af: “Hoe zorgen we ervoor dat cultuur inclusiever en meer divers wordt?” Daar haakt Vincent Koreman van Factorium op in: “In Tilburg zijn het nog altijd tien oudere, witte mannen die bepalen wat de stad op het gebied van cultuur doet.” De staatssecretaris geeft aan dat er ruimte moet komen voor jongeren met verschillende achtergronden om hier richting aan te geven.
Het tweede deel van het gesprek gaat over hoe belangrijk het is dat iedereen toegang heeft tot cultuur. Door middel van bijvoorbeeld subsidies van de overheid kunnen gemeenten het mogelijk maken om voorstellingen betaalbaar te houden. Bovendien zijn subsidies in de cultuursector nodig om culturele instellingen overeind te houden. Een van de makers geeft aan dat hij vindt dat er in de Randstad veel meer gebeurt. “Ik denk dat er onevenredig veel overheidsgeld naar culturele instellingen in steden als Amsterdam en Rotterdam gaat. Dat is niet fair.”
Cultuur op school
Eén van de conclusies van de aanwezigen is dat cultuur niet altijd op waarde wordt geschat. Volgens sommigen zou dit verholpen kunnen worden door op school meer aandacht aan cultuur te besteden. Sofia Schampers (D66) beaamt dat scholen, als het geld er is, vaak eerder kiezen voor sport gerelateerd onderwijs in plaats van cultuur: “Er moeten andere keuzes gemaakt worden”, stelt ze.
Staatssecretaris Uslu geeft aan dat het geld er is, maar dat er vervolgens wel gekozen moet worden voor cultuur. “Daar is aandacht voor nodig. De school zou bijvoorbeeld verplicht moeten worden gesteld om een deel van hun geld te besteden aan cultuureducatie. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld ook al met bibliotheken.”
Het bezoek van Uslu en het gesprek met de Tilburgse makers vliegt voorbij. Ze bedankt de aanwezigen voor het uiten van hun zorgen en steekt ze voor vertrek een hart onder de riem: “De makers zijn nummer één en dat moeten jullie altijd laten weten.”