Het lijkt erop dat aan het eind van de maand veel coronamaatregelen verdwijnen. Een definitief besluit is er nog niet, maar het kabinet denkt eraan om de horeca tot 00.00 uur open te houden, de anderhalve meter afstand af te schaffen en het 1G beleid in te voeren. Met een negatieve test worden festivals en evenementen dan toegankelijk.
“Nachtclubs zitten nog steeds met de gebakken peren.”
Als nachtburgemeester staat Tim Frenken middenin het Tilburgse nachtleven. Hij hoort dan ook verschillende geluiden over de versoepelingen. “De horeca mag misschien twee uur langer open maar de nachthoreca heeft nog steeds een groot probleem. Voor restaurants en sommige café’s is dit precies genoeg om de zaak draaiende te houden, maar nachtclubs zitten nog steeds met de gebakken peren.”
Hij is blij voor de restauranteigenaren maar houdt z’n hart vast voor de nachtclubs. “Ik ben zelf altijd tevreden met alles wat we meer kunnen. Het is alleen jammer dat de discotheken en nachtclubs nog steeds niet weten wanneer ze eindelijk weer helemaal open mogen. Als je een nachtclub hebt is dit echt niet genoeg en moet je ook nog eens je bezoekers vragen zich te testen.”
“Elke dag je publiek testen? Ik denk niet dat we dat aankunnen.”
Ook over dat laatste maakt Frenken zich zorgen. Als het coronatoegangsbewijs wordt afgeschaft, moeten bezoekers een negatief testbewijs laten zien. “Dat geeft niet alleen extra druk voor nachtclubs, maar ook voor meerdaagse festivals wordt het testbeleid heel lastig te bolwerken. Elke dag je publiek testen? Ik denk niet dat we dat aankunnen.”
Veel Tilburgse nachtclubs doen daarom komend weekend nog steeds mee met protestactie ‘De Nacht Staat Op’. Het evenement wordt in de 013 gehouden en was binnen een minuut uitverkocht, weet Tim: “Dat is het signaal wat we de overheid willen geven. Laat ze juist nadenken over het belang van de nacht en geef ons een lange termijn visie. Niet alleen voor de ondernemers maar ook juist voor de jongeren.”