Tijdens de ervaringstour wordt onderscheid gemaakt tussen digitale en fysieke toegankelijkheid. Cardan neemt het digitale aspect voor haar rekening. Met speciale brillen moest de helft van de raadsleden verschillende taken op de computer uitvoeren en dat bleek lastiger dan verwacht.
Fysieke toegankelijkheid
De andere helft ging de stad in om fysieke ontoegankelijkheid te ervaren. De opdracht leek simpel: ga vanaf het Stadhuis naar de Stadswinkel. Maar de trap af lopen en het vinden van een oversteekplaats bleek toch knap lastig, want de raadsleden hadden een blinddoek om.
Ervaringsdeskundigen John van Schijndel en Huub Jonkers waren bij de ervaringstour. Zij legden de raadsleden uit hoe zij hun weg vinden met een taststok. “Als ik hier alleen zou moeten oversteken, zou ik een omstander om hulp vragen”, vertelt John als hij bij de Katterug staat. Zonder rateltikker weet ik niet waar de oversteekplaats is.”
Halverwege de tour wisselden beide groepen om en gingen de raadsleden ook nog even naar het vernieuwde Willemsplein. Hier kwam een aantal problemen aan het licht. De picknicktafels staan op houtsnippers, waardoor mensen in een rolstoel niet kunnen aanschuiven. Ook bleek het hele Willemsplein nogal oneffen te zijn. Ook dit is niet prettig voor iemand in een rolstoel. Wethouder Grashoff was ook aanwezig en geeft aan hier nog eens naar te gaan kijken.
Leren door ervaren
Stefan Jansen, fractievoorzitter PvdA Tilburg, stelde Cardan en Toegankelijk Tilburg aan elkaar voor. “Best veel mensen staan stil bij fysieke toegankelijkheid. Als je ziet dat er ergens een te hoge drempel ligt, snap je dat het ontoegankelijk is voor iemand in een rolstoel.”
Bij digitale toegankelijkheid ligt dat anders. Gemeente Tilburg heeft maar liefst 115 websites. “Wanneer je sommige sites van de gemeente opent, snappen raadsleden soms niet eens wat er staat en wat dat dan betekent. Ik kan me goed voorstellen dat er mensen in Tilburg zijn die het niet begrijpen en daarom geen actie kunnen ondernemen.”
Erg heftig
Zo’n ervaringstour moet ervoor zorgen dat de raadsleden zelf ondervinden hoe toegankelijk de stad is. “Ik vond visueel beperkt zijn heel erg heftig”, stelt Jansen. “Je bent overgeleverd aan je geur, je oren en je stok. Vooral bij tijdelijke situaties merk je dat er heel veel uitdagingen liggen.”
Vooral met fysieke toegankelijkheid is de gemeente veel bezig. “Daarin zetten we allerlei stappen. Alle bushaltes en gebouwen van de gemeente moeten voor iedere Tilburger toegankelijk zijn. Ditzelfde geldt voor alle evenementen in de stad. Die lat ligt dus erg hoog. Digitaal zijn er minder concrete afspraken, maar ook daar moet veel gebeuren.”
LEES OOK:
Rolstoelroute in de Oude Warande na ruim zeven jaar open