De vorm voor de verhalen bij de straatnamen ligt nog niet vast, maar de gemeente denkt aan QR-codes of een website met informatie. Het koloniaal verleden van Tilburg wordt onderzocht door een onafhankelijke commissie. De bevindingen uit haar onderzoek worden in januari 2024 naar buiten gebracht. Sinds kort kun je in Tilburg een wandeling maken langs plekken die iets laten zien van dat verleden.
Koloniale overheersing
Nu wil de gemeente samen met sommige straatnaamborden duiden. Het gaat om namen en teksten die in het huidige tijdsbeeld vragen oproepen. Denk aan namen van personen die vroeger betrokken waren bij de slavernij of teksten de verwijzen naar de koloniale overheersing in voormalig Nederlands-Indië, Suriname, de Nederlandse Antillen of de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika.
Volgens de gemeente is het belangrijk om dit verleden bespreekbaar te maken en weten veel Tilburgers niet het verhaal achter sommige straatnaamborden. Een voorbeeld daarvan is het Bleshof. De familie Bles bezat in de 18e eeuw de panden daar en waren direct betrokken bij het Tilburgse koloniale verleden. Julian Zieleman van de D66 vroeg zich vorige maand af of het mogelijk was daar bijvoorbeeld een informatiebord te plaatsen met duiding over die geschiedenis.
In september wordt een wandeling door Armhoef georganiseerd met buurtbewoners. Na die wandeling verwacht de gemeente beter te weten welke vorm het beste past bij de verhalen achter de straatnamen. Daarna moet duidelijk worden hoe die vorm ook in andere wijken kan worden ingezet.
Naast de Armhoef zouden de volgende wijken in aanmerking komen voor informatieborden:
- Afrikaanderbuurt (Oerle):
Deze buurt kenmerkt zich door straatnamen die te maken hebben met de koloniale geschiedenis van Zuid Afrika
- Loven en Kanaalzone:
Dit gebied kenmerkt zich door straatnamen die te maken hebben met de koloniale geschiedenis in Nederlands-Indië
- Goirke-West:
Dit gebied tussen de Ringbaan Noord, Julianapark, Wittebollenstraat en Kapelstraat heeft straten met de namen van de Nederlandse Antillen en Suriname
- De Reit:
Een bijzondere vermelding krijgt de Reit waar straten liggen met
namen van tropische bomen, zoals de Mangrovestraat en Coromandelstraat.
Deze bomen komen niet voor in Nederland en de straatnamen
zouden niet bestaan zonder het koloniale verleden
De gemeente wil niet alleen de donkere kant van de Nederlandse geschiedenis toelichten. Er zijn ook straatnaamborden die in positieve zin opvallen:
- Rondom het Kromhoutpark zijn straten met namen van
Nederlandse feministen te vinden
- In de nieuwbouwwijk bij Stappegoor zijn namen van sporters te
vinden
Bovendien zijn er ook straten met namen van personen uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog met een militaire geschiedenis in de koloniale gebieden. Voorbeeld daarvan is de wijk Korvel tussen de Ringbaan West, Rooseveltplein, Oude Goirlese weg en het Laarveld.
LEES OOK:
Duidelijk spoor van koloniaal verleden in de Bleshof, maar nu ligt het er vervallen bij
Carla Mohammed wil koloniaal verleden van Tilburg bespreekbaar maken