Tilburgse Thomas maakt kans op prijs voor meest duurzame docent

Thomas hoort binnenkort of hij in de prijzen valt (foto: Yuverta).

Docent Thomas Noordeloos (42) is genomineerd voor de titel Duurzame Docent 2024. Als een van de drie kanshebbers pakt hij, samen met zijn studenten van Yuverta aan de Spoorlaan, niet alleen de praktische kant van duurzaamheid aan.

“Het begrip duurzaamheid heeft een politieke lading gekregen”, merkt Thomas Noordeloos op. Als een van de drie genomineerden voor de titel Duurzame Docent 2024 geeft hij de voorkeur aan de term ‘toekomstgericht denken’. Hij bereidt zijn studenten voor op een snel veranderend beroepenveld.

“Ze stellen ook de vraag: hoe zorgen we dat mensen zich prettig voelen op het Koningsplein?”

Bij mbo-studenten denken mensen vaak aan een praktische opleiding, maar bij Yuverta is ruimte voor een andere aanpak. Vorig jaar is de opleiding Coördinator Duurzaamheid daar van start gegaan. “Met mijn studenten richten we ons op grote vraagstukken in de stad, zoals de herontwikkeling van bepaalde wijken in Tilburg.”

Een recent voorbeeld? Het Koningsplein. De gemeente wil dat over een paar jaar transformeren tot de Koningswei. “Op dit moment is het gebied vrij troosteloos, met bijvoorbeeld weinig groen,” begint Noordeloos. “Onze studenten denken bijvoorbeeld na over de impact van groen op de gezondheid van mensen. Ze onderzoeken niet alleen hoe het plein klimaatbestendig wordt, maar stellen ook de vraag: hoe zorgen we ervoor dat mensen zich prettig voelen op dat plein?”

Noordeloos en zijn studenten betrekken dus niet alleen de wensen van de gemeente, maar ook die van buurtbewoners bij hun ontwerpen. Ze presenteren hun ideeën vervolgens aan de gemeente en proberen advies te geven, in de hoop dat elementen worden meegenomen in de uiteindelijke plannen.

“Je wordt al snel in het hokje links of rechts geplaatst.”

Of dat ook echt gebeurt, moet bij het Koningsplein nog blijken. Maar eigenlijk gaat het Noordeloos om veel meer: “Uiteindelijk zijn deze studenten na een paar jaar echt adviseurs over de leefomgeving.”

Als docent die toekomstgericht denken in het onderwijs de norm wil maken, loopt hij ook weleens tegen uitdagingen aan. “Het woordje duurzaamheid heeft best een politieke lading gekregen. Ik denk dat je snel in het hokje links of rechts wordt geplaatst. Daarmee verliezen we vaak ook de mogelijkheid om echt naar elkaar te luisteren en verandering toe te passen.”

Dat is de jury van de verkiezing tot meest duurzame docent van 2024 niet onopgemerkt gebleven. Samen met twee andere genomineerden hoort hij 14 maart in Amsterdam wie er met de titel vandoor gaat. “De opleiding Coördinator Duurzaamheid is een hele grote kans voor het beroepenveld om deze mbo’ers ook te integreren binnen gemeentes. Dat is een enorme winst”, vindt Marjan Nijenbanning, een van de juryleden.

Edita Saakian