Tilburgse veteraan Soraya in digitaal erecouloir

TILBURG – Ieder jaar is er op 4 mei een erecouloir aanwezig van verschillende veteranen. Dit jaar zou veteraan Soraya van Weereld, net als 25 jaar geleden, er bij zijn. Door het coronavirus kan de erecouloir op de Dam dit jaar niet doorgaan. Het Veteranen Instituut organiseert daarom een online versie hiervan, mét Soraya van Weereld.

De erecouloir is een erehaag die gevormd wordt door veteranen bij de dodenherdenking op 4 mei. Voor veel veteranen is dit altijd een grote eer en het is dan ook een traditie die niet verloren mag gaan. Omdat dit jaar de dodenherdenking niet op de normale manier plaats kan vinden, heeft het Veteranen Instituut voor een oplossing gezorgd: online een compilatie maken van verhalen en foto’s van de verschillende veteranen die aanwezig zouden zijn. Eén van deze veteranen is de Tilburgse  Soraya van Weereld, in totaal is zij drie keer uitgezonden en heeft zij veel ervaringen opgedaan die zij vertelt in de digitale erecouloir.

Persoonlijke motivatie

Maar dat het een mooi lustrum is, is niet de enige motivatie voor Soraya. “Ik sta daar voor alle militairen, familie van militairen maar ook burgers die zich inzetten voor de veiligheid en vrijheid van ons allemaal. In het bijzonder voor Herman van der Heijden, een collega uit defensie en tevens beste vriend, die helaas overleden is. Hij was echt een vriend voor het leven.” Soraya benoemt ook de dankbaarheid voor onze vrijheid, juist nu in deze tijden van corona.

In 1995, precies 25 jaar geleden, stond Soraya als militair in het erecouloir | Foto: Privécollectie
Erkenning

Soraya zet zich druk in voor defensie en voor veteranen. Zo is er een kledinglijn ontwikkeld voor vrouwelijke veteranen. “Ik vind het belangrijk dat je aan elkaar kan laten zien wie je bent en waar je bent geweest, dat schept gewoon meteen een band.”
Tot slot laat Soraya weten erkenning voor militairen belangrijk te vinden: “Defensie is nog steeds wereldwijd bezig om de vrijheid te bewaken. Achter de schermen zijn ze ook bezig met de bestrijding van corona. Dat is ook het karakter van een militair, veel doen maar weinig terugvragen. Zo werken zij dus veel op de achtergrond en eisen weinig erkenning terwijl zij dat wel verdienen.”

Rick Kraaijeveld