Het zijn ongekende cijfers, want nooit eerder maakten zoveel Tilburgers gebruik van de diensten van de voedselbank. “Het zijn zorgelijke ontwikkelingen”, vertelt De Kok. “De rek is er op een bepaald moment wel uit. Nu is het nog mogelijk om iedereen eten mee te geven, maar we zijn wel aan het kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat er genoeg producten binnen blijven komen.”
Martin sluit niet uit dat de Voedselbank het niet meer aankan als het aantal aanmeldingen blijft stijgen. Ook qua winkeltijden loopt de organisatie tegen het plafond aan.
”Met name anti-verspillingsacties zorgen ervoor dat er minder producten naar de voedselbank gaan.”
De situatie is dus al zorgelijk, maar de nieuwe aanmeldingen zijn niet het enige probleem. Ook de hoeveelheid voedsel wordt minder. Dat heeft volgens de voorzitter een aantal oorzaken. “Met name anti-verspillingsacties van supermarkten leiden ertoe dat producten die vroeger naar de voedselbank gingen nu voor een lage prijs naar de klant in de supermarkt gaan.”
Ook bakkers leveren een kleinere bijdrage dan eerder en dat is volgens De Kok goed te begrijpen. “Vroeger waren ze nog vaker bereid een extra ronde te bakken, maar onder de druk van de stijging van energieprijzen moeten ze ook meer opletten.”
”We zitten nu al op een jaarlijkse energierekening van 50.000 euro.”
Het komt er op neer dat er simpelweg meer voedsel nodig is om iedereen in hun behoefte te voorzien. Deels is dat op te vangen met het opkopen van extra voedsel. “Op dit moment kopen we jaarlijks voor ongeveer 40.000 euro in. Dit kunnen we verdubbelen, maar dan houdt het echt op. Voor die 80.000 euro koop je in de supermarkt nu ook minder dan een jaar geleden.”
Naast de stijging van het aantal aanmeldingen en de afname van de hoeveelheid voedsel zijn ook stijgende energiekosten een probleem. “De realiteit is dat we vooral producten krijgen die in de koelkast en vriezer moeten. We hebben nu een vast contract tot januari, maar zitten al aan een jaarlijkse energierekening van 50.000 euro.”
”We proberen het moment dat we mensen moeten weigeren, zo lang mogelijk uit te stellen.”
De Tilburgse voedselbank krijgt subsidie van de gemeente en volgens een woordvoerder zouden ze het daar in principe mee moeten redden. “We zitten nu wel in een hele bijzondere periode waar de doelgroep van de voedselbank hard wordt getroffen. Onder andere door de stijgende energieprijzen en inflatie. We proberen maatwerk te leveren waar nodig en de lijntjes tussen beide partijen zijn kort”, zegt de woordvoerder.
De Tilburgse Voedselbank ‘zit in de hoek waar de klappen vallen’, maar De Kok wil daar niet zielig over doen. “Met onze vrijwilligers doen we er alles aan om het moment dat we mensen moeten gaan weigeren zo lang mogelijk uit te stellen.”
LEES OOK:
Angst voor de toekomst overheerst bij voedselbank: ‘Kwestie van overleven’
Nieuw pand Tilburgse voedselbank geopend, vrijwilligers nog hard nodi