In 2012 telde Tilburg 1.618 geregistreerde woninginbraken. Tien jaar later, in 2022, staat de teller nog op 322, zo blijkt uit het dataportaal van de politie. Daarmee meet Tilburg een sterkere daling dan het landelijk gemiddelde.
In 2012 werd door heel Nederland ruim 91.000 keer ingebroken, vorig jaar gebeurde dat nog 24.000 keer, een daling van 73 procent. In veel Europese landen is een vergelijkbare trend zichtbaar.
Hogere eisen
De reden voor deze afname ligt vrij voor de hand, zo blijkt uit onderzoek van de DSP-groep naar de preventie van woninginbraken in Nederland. Al sinds de jaren 90 dalen woninginbraken in Nederland stapsgewijs. Dit komt doordat woningen steeds beter beveiligd worden. Sloten op deuren en ramen, lichtsensoren, alarminstallaties en de toepassing van dubbelglas maken inbreken lastiger. Daarnaast worden ook aan nieuwbouw woningen hogere eisen gesteld, gericht op het tegengaan van inbraak.
Eind vorige eeuw werd het politiekeurmerk ‘Veilig Wonen’ geïntroduceerd. Dit keurmerk is voor huizen die geen zwakke plekken kennen tegen inbrekers. Verlichting bij deuren en zicht op bezoekers bij de voordeur zijn voorbeelden van eisen waaraan het huis moet voldoen. Mensen met het keurmerk hebben volgens statistieken 95 procent minder kans op inbraak.
Tilburg centrum
Hoewel deze maatregelen voor een enorme afname hebben gezorgd, is Tilburg nog niet helemaal inbraak-proof. De afgelopen maand is nog zeker 28 keer ingebroken in Tilburg en omstreken. De meeste inbraken waren bij huizen in het centrum van de stad, rond de Korvelseweg en het Besterdplein.