Veiligheidsregio positief over vervangen luchtalarm: ‘Maar blijft een uitdaging’

(Foto: Ad Adriaans/Pixabay).

De welbekende, loeiende luchtsirene zal na volgend jaar niet meer te horen zijn. NL-Alert is dan het enige crisiscommunicatiemiddel. Dat heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) besloten. De verouderde palen, die het alarmgeluid uitstoten, worden geleidelijk ontmanteld en weggehaald. Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant omarmt het besluit, maar plaatst ook een kanttekening.

Het Veiligheidsberaad, een samenwerkingsverband tussen de 25 Veiligheidsregio’s in Nederland, heeft deze stap naar eigen zeggen positief ontvangen. Toch benadrukt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dat de palen niet zomaar overal moeten verdwijnen.

“Op locaties met een hoog risicoprofiel moet de mogelijkheid blijven bestaan voor gemeenten om de palen in eigen beheer te houden”, verduidelijkt een woordvoerder. Dit standpunt is ook overgebracht naar zowel het Veiligheidsberaad als het Ministerie van JenV.

Gebieden met een hoog risicoprofiel zijn plekken waar én veel mensen wonen én veel kan gebeuren, zoals industrieterreinen of dichtbevolkte wijken. Het is volgens de woordvoerder cruciaal dat bij dit soort gebieden het alarmsysteem optimaal functioneert. Zorgen over doelgroepen zonder smartphone zijn er niet zozeer. “Het idee dat elk individu altijd en overal bereikt kan worden, blijft een uitdaging. Dat geldt voor elk waarschuwingssysteem, inclusief de traditionele sirenes.”

Verouderde palen

Onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) toont aan dat de palen niet meer voldoen aan de hedendaagse veiligheidseisen. Het NL-Alert, dat waarschuwingsmeldingen via smartphones verzendt, wordt als de geschikte vervanger gezien. Deze meldingen zijn ook toegankelijk voor doven, slechthorenden en laaggeletterden.

Eind 2025 lopen de contracten met de leveranciers van de palen af. Dat was voor het Ministerie aanleiding om een definitief besluit te nemen over het luchtalarm. Sommige Veiligheidsregio’s uitten eerder deze week zorgen over dit definitieve besluit.

538 keer

Sinds 2012 kunnen overheden alarmberichten verzenden via NL-Alert. Dit communicatiemiddel is al meer dan vijfhonderd keer ingezet. Daarnaast is er nu ook een NL-Alert app beschikbaar. Bij de laatste meting in december bereikte het testbericht 92 procent van de Nederlanders.

LEES OOK:
T! – Luchtalarm

Edita Saakian