Verbreding A58 uitgesteld: ‘Kennelijk zijn files in randstad belangrijker’

Een Afrit van de snelweg A58 in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Verkeersdeskundige Ruud Hornman noemt het zuur dat het kabinet de verbreding van de A58 tussen Tilburg en Eindhoven op de lange baan heeft geschoven. Wel vindt hij dat de filerijders de hand ook in eigen boezem moeten steken: “Als we per se allemaal om zes uur thuis willen zijn voor het eten, moeten we ook niet janken dat we in de file staan.”

‘Zuur’, zo noemt verkeerskundige Ruud Hornman uit Breda het kabinetsbesluit om de verbreding van de A58 tussen Tilburg en Eindhoven met minstens 2,5 jaar uit te stellen. Als reden wordt een tekort aan stikstofexperts genoemd, meldt Omroep Brabant.

“De A58 is de duurste filesnelweg van Nederland.”

Hornman begrijp het niet zo goed. “De A58 is een aantal jaren geleden al uitgeroepen tot de duurste filesnelweg van Nederland. De economische schade van de vertragingen door de files is op geen enkele andere weg zo hoog. Er staan veel vrachtwagens stil op die weg dwars door Brabant.” Hij mist een uitleg van het kabinet waarom de A58 niet, en bijvoorbeeld de A30 wel prioriteit heeft.

“Kennelijk staan files in de randstad wat meer op het netvlies van het kabinet dan die in Brabant”, zegt de verkeersexpert. Hij denkt dat hier ook wel meespeelt dat de files bij knooppunt Hoevelaken meer irritatie oproepen. Veel mensen komen langs dat knooppunt. “En dat zijn allemaal boze kiezers.”

“We sluiten weer als lemmingen aan op de A58.”

Maar Hornman vindt ook dat we naar onszelf moeten kijken. Want die files, die veroorzaken we uiteindelijk zelf. “In de coronatijd hebben we laten zien dat we zelf de sleutel in handen hebben voor de oplossing van het probleem. Het verbaast me dat we na corona allemaal weer als lemmingen achter elkaar op de A58 aansluiten. Ik had verwacht dat we daar van hadden geleerd”, aldus Hornman.

“Waarom moeten wij per se allemaal om halfnegen op kantoor zijn, om vervolgens een uur lang onze mails weg te werken?” Werkgevers zouden hun personeel veel meer moeten stimuleren om gespreid te werken en meer thuis te werken, vindt hij. “Als we per se allemaal om zes uur thuis willen zijn voor het eten, moeten we ook niet janken dat we in de file staan.”

Brabant zal dus nog even geduld moeten hebben, maar tegelijkertijd waarschuwt Hornman dat verbreding van de snelweg ook niet zaligmakend is. ”Het is vaak een tijdelijke oplossing. Het verleden leert dat meer asfalt al snel weer meer verkeer aantrekt.”

LEES OOK:
Verbreding A58 Eindhoven-Tilburg vertraagd door tekort aan stikstofexperts

Omroep Brabant