Een lezing over Lodewijk Napoleon in Tilburg werd speciaal voor de verjaardag van Tilburg gegeven door Hans van de Eeden en is online terug te kijken. De lezing gaat vooral over het bezoek van koning Lodewijk Napoleon als onderdeel van zijn Brabantse reis en het verlenen van stadsrechten. Daarnaast schetst hij als context het Tilburg rond 1809. De opnames waren op dinsdag 30 maart in Regionaal Archief Tilburg.
Animatie De Verjaardag van Tilburg
Koning Lodewijk Napoleon gaf Tilburg op 18 april 1809 stadsrechten tijdens zijn reis door Brabant. Reden voor een jaarlijks feest. Ook reden voor Stadsmuseum Tilburg om Job van Etten een animatie te laten maken. Op de achtergrond zie je werken uit de collectie van het museum. Het filmpje is tevens een oproep om 18 april de Tilburgse vlag buiten te hangen.
Livestream vanuit het stadhuis
Na een grondige renovatie is het stadhuis van Tilburg klaar voor de toekomst. En op 18 april viert Tilburg 212 jaar stadsrechten. Dubbel reden dus voor een digitaal feest, uitgezonden vanuit het stadhuis op zondag 18 april. De uitzending onder leiding van Cindy de Koning is dan via een livestream te zien van 11.00 tot 12.00 uur. Tijdens deze uitzending vanuit het stadhuis hebben bewoners de kans om alvast live een kijkje te nemen en om vragen te stellen, maar zijn er ook verhalen te horen van bijzondere gasten.
Fietstocht langs erfgoed van architect Jos. Bedaux
Voor Werelderfgoeddag zondag 18 april heeft Stichting Jos. Bedaux met steun van het Erfgoedfonds van de gemeente Tilburg een fietsroute langs bijna alle monumenten van architect Jos. Bedaux (1910-1989) in Tilburg uitgestippeld. Het is de verjaardag van Tilburg, maar op 18 april vieren we ook dat architect Jos. Bedaux geboren werd. Op 18 april 1910 zag hij namelijk het levenslicht, nu precies 111 jaar geleden. Als architect liet hij vele gebouwen na, zoals in Tilburg en Goirle. Deze fietstocht, startend in Goirle, eindigend in Tilburg, voert je langs gebouwen die hij ontwierp.
Première van de Tilburg Tune op de beiaard
Carl van Eijndhoven van de Tilburgse beiaard en Erwin Steijlen, componist van de Tilburg Tune, werkten samen aan het omzetten van de Tilburg Tune in muziek voor de Tilburgse beiaard. Daarvoor werd de beiaardcomputer ingezet. De première is op 18 april om 12.00 uur te horen vanaf de Heikese Kerk.
Theatrale ode aan de jarige stad Tilburg
Het Tilburgse EELT Theatercollectief is een nomadisch initiatief dat steeds ergens in de stad opduikt. Het zoekt al met al de plekken en momenten in Tilburg waar ‘eelt op je ziel’ ontstaat of verdwijnt. EELT brengt die plekken dan, samen met burgers van de stad, tot nieuw leven met theater en muziek. Zwervend door Tilburg brengt EELT een ode aan de stad door niet alleen bestaand erfgoed te eren, maar ook nieuw erfgoed aan te wijzen en verdwenen erfgoed te herdenken. Nog veel meer muziektheater op verrassende plekken in de jarige stad vind je op de website van EELT.
Geboren in 1809
Het archief zet de eerste stedelingen van Tilburg centraal op 18 april. Een aantal van de mensen die in 1809 geboren zijn, komen dan ook op de website en de socials van het Regionaal Archief Tilburg voorbij.
Erfgoed Magazine Tilburg
‘Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur’ verscheen voor het eerst in juli 1983. Het is daarmee op dit moment het langst verschijnende tijdschrift in Tilburg. Na 38 jaar heeft dit tijdschrift een nieuwe vormgeving én een nieuwe naam. Op de verjaardag van de stad, 18 april 2021 verschijnt het allereerste vernieuwde nummer van het Erfgoed Magazine Tilburg.
Het wapen en de vlag van Tilburg
Het verhaal van de Tilburgse vlag en het gemeentewapen wordt verteld door historicus Ronald Peeters.
Reproductie van de stadsrechtenakte
Speciaal voor de heropening van het stadhuis en de verjaardag van Tilburg heeft kunstenares Annette Paulsen – in opdracht van de gemeente – een replica van de originele stadsrechtenakte uit 1809 gemaakt. De reproductie is in het formaat 47,5 x 32,5 cm, in het bijzonder op ambachtelijke wijze handgedrukt (een zeefdruk).