Vrees voor fors kamertekort in Tilburg door terugkeer buitenlandse studenten

De universiteit van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Tilburg University vreest dat het flink dringen wordt voor studentenkamers in de stad. De krapte op die markt is niet nieuw, maar het heeft er alle schijn van dat de vraag dit jaar groter dan ooit zal zijn. Dat komt omdat veel studenten vanwege het vele online lesgeven geen kamer nodig hadden. Doordat fysiek les geven waarschijnlijk weer kan binnenkort, gaan nu twee volledige studiejaren tegelijkertijd op zoek naar woonruimte.

De afgelopen weken belde Tilburg University alle internationale eerstejaars studenten op. “Een zogenaamde servicecall waarmee we inventariseren hoe alles ervoor staat”, legt woordvoerder Piet van Ierland uit. Normaal kan de onderwijsinstelling vrij aardig inschatten hoeveel studenten er naar Tilburg komen, maar door de coronacrisis is dat moeilijker.

“Internationale studenten kwamen niet in Tilburg wonen omdat ze online colleges kregen.”

1.500 buitenlandse eerstejaars studenten gaven aan dat ze in Tilburg zelf colleges willen volgen als dat definitief mag. Zij hebben allemaal woonruimte nodig, maar de tweedejaars die ‘terugkeren’ ook. “Je zag dat internationale studenten, maar ook die uit eigen land niet in Tilburg kwamen wonen vorig jaar. Die noodzaak was er minder.”

Het gevolg is volgens Tilburg University dat er nu eigenlijk tegelijkertijd twee collegejaren op kamerjacht gaan. Van die 1.500 studenten, hadden er op 1 juli 700 nog geen woonruimte. “Dat aantal is niet meteen zorgwekkend, want ze hebben nog even de tijd om woonruimte te vinden.” Van Ierland benadrukt dat de universiteit de eerstejaars wijst op plekken en manieren waar ze kamers kunnen vinden.

“Het gaat echt spannend worden.”

Toch zijn er wel degelijk zorgen om de ‘concurrentie’ van de tweedejaars omdat de universiteit niet weet hoeveel er daarvan nu alsnog in Tilburg komen wonen. Dat moet nog geïnventariseerd worden. Het gaat weliswaar om kleinere aantallen volgens Van Ierland, maar ook hij weet dat met de kamernood die er al was dat het voor ‘frictie’ gaat zorgen op de markt. “Het gaat echt spannend worden straks.”

Nog los van de kamernood worden de internationale studenten ook nog met een mogelijke quarantaineperiode geconfronteerd. Zonder een kamer wordt het lastig die fatsoenlijk uit te zitten. Daarom adviseert Tilburg University dat het hebben van een kamer of woning van groot belang is. “Als ze hier eenmaal zijn, kunnen internationale studenten zich ook snel laten vaccineren bij de GGD. Daarover zijn landelijk afspraken gemaakt.”

“Het is een dubbele boodschap eigenlijk. Aan de ene kant willen we heel graag weer fysiek les geven aan studenten. Aan de andere kant adviseren we ze niet te komen als ze nog geen kamer hebben.” Het lijkt erop dat de coronapandemie zelf nog meer de grootste belemmering is voor internationale studenten om naar Tilburg te komen.

“We gaan er vanuit dat we vanaf 13 augustus weer fysiek les mogen geven en een studie is een reden om in te reizen.” Daarmee staan afgezien van de kamernood in Tilburg alle seinen op groen voor de nieuwe lichting studenten evenals de tweedejaars.

“We zitten niet te wachten op noodopvang.”

Tilburg University hoopt dat iedereen die een kamer nodig heeft, ook een kamer of passende woonruimte gaat vinden, al is het maar tijdelijk. “Als reguliere kamers niet lukken, kunnen we altijd kijken naar hotels en vakantieparken, maar op noodopvang zitten we niet te wachten. Dat vinden we niet passend”, zegt Van Ierland stellig.

Het doel van de gemeente Tilburg is dat er over vier jaar 1.900 nieuwe studentenwoningen bij zijn gekomen, maar daar hebben de huidige internationale eerste- en tweedejaars nu weinig aan. “We zijn als universiteit enorm gegroeid de afgelopen jaren. We willen nu een beetje stabiliseren en hopen dat de kamernood met enige vertraging weliswaar afneemt.”

Collin Beijk