Wetenschap als examenvak bij het Koning Willem II College

TILBURG – Al zes jaar wordt op het Koning Willem II College het vak wetenschap gegeven, en vanaf volgend jaar zal dit voor het eerst een examenvak zijn. De school heeft daar onlangs de licentie voor gekregen.

Tjeerd van de Laar, docent filosofie en wetenschap, is zeer enthousiast over het verkrijgen van de licentie: “Wetenschap is meer dan alleen veel kennis tot je nemen. Het gaat om een open houding en een kritische blik naar de informatie toe. Er komt veel bij kijken. Het vak wetenschap is als examenvak bedoeld om de leerlingen klaar te stomen voor wetenschappelijk onderwijs.”

Het vak is enkel en alleen voor vwo-leerlingen, voor hen is het vak verplicht en krijg je er in ieder jaar mee te maken. “In de vierde en vijfde klas krijgen de leerlingen te maken met de modules waarmee ze het schoolexamen moeten maken. De jaren daarvoor zijn ter voorbereiding op deze modules. In het zesde jaar kunnen ze de kennis van het vak wetenschap toepassen in hun profielwerkstuk”, vertelt Tjeerd.

Modules toepassen

Ondanks dat er een aantal vakken zijn die ook wetenschap aanbieden in een deel van hun stof is het toch belangrijk dat er één vak wetenschap is. “We hebben geprobeerd om de kennis binnen verschillende vakken te verwerken maar het was lastig te realiseren. Je wil namelijk een eenduidig antwoord geven op de vraag wat wetenschap is. Daarom is er een wetenschapsleerlijn gemaakt en zal deze als een olievlek verspreid worden over de andere vakken”, laat Tjeerd weten.

Deze leerlijn zal dus door verschillende docenten gegeven worden die vanuit hun eigen vakgebied laten zien hoe ze wetenschap toe kunnen passen. Dit verschilt namelijk per vakgebied.

Schooltijden

Met een nieuw vak zou je ook meer schooluren verwachten. Tjeerd en zijn collega’s hebben hier wat op bedacht: “We hebben wat moeten schuiven en hier en daar wat uren van andere vakken weggehaald om ruimte te maken voor wetenschap.” Maar ondanks dat spreekt Tjeerd wel van een ‘verzwaring van het programma’. Dit omdat de stof vrij pittig is en veel van de leerlingen vraagt. “Het is wel de moeite waard, niet alleen omdat je bepaalde vaardigheden kan maar ook omdat je een beeld krijgt van wat het betekent om te werken als wetenschapper”, sluit hij af.

Rick Kraaijeveld